Здраве и красота

Най-големите грешки при измиването на косата

Използвате твърде гореща вода

28.01.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Красотата на косата е не само природна даденост. За нея трябва и да се потрудим малко. Замисляли ли сте се дали поддържате косата си правилно, за да изглежда тя блестяща и неотразимо жива?

Измивате я всеки ден

Специалистите коафьори казват, че косата изглежда най-добре на втория ден след измиването. Тогава косъмът е загладен от естествените масла, които се отделят от скалпа и не стърчи бухнала във всички посоки. А и тогава най-добре се подчертава подстрижката ви. Ако се притеснявате, че косата ви се е омазнила, напръскайте корените със сух шампоан и малко вода и след това изсушете със сешоара. Това ще забави малко времето до следващото миене.

Слагате шампоан по два пъти

Някои хора си мислят, че като измиват косата по два пъти, това ще я накара да стои чиста по-дълго време. Това изобщо не е вярно. Най-много да провокирате допълнително омазняване от скалпа, което ще цели да компенсира премитата и изсушена коса. Ако все пак имате много мазна коса се насочете към специализирана козметика за този проблем.

Престаравате се с нанасянето на шампоан и балсам

Не е нужно да втривате шампоана по цялата дължина на косъма. Краищата и без това са значително по-сухи от корените, затова втривайте по-упорито в корените. Пяната сама ще падне по дължината на косъма и ще го измие.

Свързани статии

Изобщо не слагате балсам

Ако искате косата ви да е по-блестяща и еластична, не трябва да пропускате балсама. Той не служи само за разресване. Неговата роля е да подхрани и съживи косъма.

Много гореща вода

Прекалено топлата вода уврежда косата. Горещата вода помага за дълбокото абсорбиране на почистващите съставки на шампоана и балсама. Но за да стегнете обратно косъма така, че да задържи влагата в себе си и да бъде подхранен и жив, е необходимо да изплаквате с по-студена вода. Тя помага за ефективното хидратиране на косъма.

Изплаквате прекалено много боядисаната си коса

Ако сте с боядисана коса прекомерното преплакване също не е необходимо. Придържайте се към хладката вода за изплакване. Боядисаният косъм е много по-способен да изгуби полезната влага при изплакване, затова нека изплакването трае само 2-3 минути.

Коментирай