Здраве и красота

Най-вредните навици за зъбите

Прекомерно четкане

29.01.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Свикнали сме от деца да ни се повтаря, че трябва да си търкаме зъбите поне по 2 минути. Оказва се, че не е необходимо. С прекомерното търкане можем да причиним вреди на емайла на зъбите си.

Събрали сме най-често срещаните грешки при третиране на зъбите, за да разберем какво трябва да избягваме в грижата за тях.

Прекалено силно четкане

Както споменахме, силният натиск и жулене по емайла е в състояние да го увреди. Ако четкате прекалено енергично, рискувате да надраскате емайла, което може да причини допълнителна чувствителност на зъбите. Вземете си по-мека четка и масажирайте с леки кръгообразни движения.

Ядете прекалено много киселинни храни

Те носят пряка вреда на емайла! Лимоните, например, са изключително вредни за емайла. Това е проблем, защото същевременно са и полезни за организма. Затова употребата им трябва да се регулира. Това се отнася и за други видове кисели храни, като останалите цитруси, сокове, сода, кисели желирани бонбони и много други.

Ако не можете да устоите на тези храни, поне неутрализирайте киселината като консумирате нещо с алкално pH, например сирене, минерална вода.

Избелвате зъбите си прекалено много

Всички искат холивудска усмивка, но струва ли си прекомерното третиране с избелващи химикали да увреди зъбите ви и в последствие да ги разруши? Не прекалявайте! Това отслабва емайла, което понижава защитните механизми на зъба. Те стават по-чувствителни и податливи на инфекции и заболявания.

Редувате горещи и ледени храни и напитки

Това е една от най-грубите грешки, които хората допускат! За зъбите няма по-голям враг от рязката смяна на температурата. Това не само съсипва емайла, здравината и повишава чувствителността, но е и в състояние да напука буквално зъбното покритие! Зъбите се свиват и разширяват с промените в температурата, затова рязката смяна може да е пагубна.

Използвате грешната паста за зъби

Избягвайте прекалено наситените с абразивни частици пасти за зъби. Не стига, че четкате упорито, ами и това на всичкото отгоре! Безбройните реклами за разтварящите се частици в междузъбното пространство, които разграждат храната и предпазват от поява на кариеси – по-голямата част от тези твърдения са митове.

Свързани статии

Просто използвайте паста за зъби с флуорид и такава, подходяща за заздравяване на венците. Редувайте ги и няма да сбъркате!

Използвате ги като инструмент

Дори да си мислите, че зъбите ви са здрави и каквото и да правите с тях, няма да се счупят – не е вярно! И те, като всички кости в човешкия организъм, си имат лимит! Те са предназначени за дъвчене, не за отваряне на бирени бутилки, рязане на нокти, чупене на разни неща и какво ли още не. Не е нужно да ви казваме как точно можете да счупите зъбите си, нали?

Не миете зъбите си достатъчно

Както прекомерното четкане е вредно, така и не доброто и рядко миене на зъбите е също толкова пагубно за здравето им. Натрупването на плака и зъбен камък утежнява допълнително картината. Това може да бъде предпоставка за натрупване на бактерии и в последствие развитие на инфекции по венците и заболяване на зъбите.


Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
! ( преди 10 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
! ( преди 10 години )
До Spasina: Моят зъболекар ми е казвал именно заради емайла да не четкам много силно и даже да не мия зъбите повече от 2 пъти на ден, ако имам четка с по-твърд косъм! Така че, има значение за емайла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Spasina ( преди 10 години )
Silnoto chetkane ne uvrejda emaila,a veneca,koeto moje da dovede do otdrapvaneto na veneca, I tai kato v tazi chast emaila e po-tanak, predizvikva chuvstvitelnost na zaba. Abrezivite, izpolzvani v pastite za zabi sa mnogo slabi I ne mogat da uvrediat emaila. Da, vsichki citrosovi plodove ( I ne samo te ) sadarjat kiselini I vrediat na emaila na zaba, no nai-dobriiat nachin da se neotralizirat ne e sas sirene, a prosto sled upotrebata im ustata da se izplakne dobre s voda ili s voda, v koaito ima malko raztvorene hlebena soda, za da se neutralizira kisilinnostta v ustata. I zapomnete -nikoga ne mite zabite vednaga, sled kato ste iali limoni -izplaknete s voda I izmiite zabite pone sled 15 min.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 10 години )
И двата коментара за верни донякъде. Лимоните са киселинни, но стомахът ги превръща в алкална храна. Така че те са вредни за зъбите, защото все още не са преработени от стомаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
До A: Не е вярно! Киселинни са. И, за да се убедиш, си намажи ръцете с белина (която е основа) и след това ги разтрий с лимон - хлъзгавият ефект от белината ще се махне, което само с вода не става! Защото се получава НЕУТРАЛИЗАЦИЯ - киселина+основа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
A ( преди 10 години )
Лимоните са определено алкална храна,без значение от киселия вкус,проверявайте си малко информацията преди да пуснете статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар