Здраве и красота

Грешки при измиване на лицето

Избягвате подхранващи масла...

30.01.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Измиването на лицето е толкова механично действие, че много от нас не се замислят дали го правят правилно. Много от действията ни са вредни за кожата и я правят раздразнена и чувствителна.

Ето кои са грешките, които най-често се допускат при миене на лицето.

Избирате неточния продукт за вашата кожа

Подходящият препарат трябва да измива достатъчно добре замърсяванията, грима, но не трябва да премахва прекалено агресивно естествените мазнини на кожата ви. Да не говорим за увреждане на здравия слой клетки на епидермиса, който често бива увреден с твърде абразивни частици.

Необходимо е да изберете онзи продукт, който ще върши най-добра работа специално за вашата кожа – нито да е прекалено лек, нито прекалено агресивен.

Престаравате се в почистването

Правилото, което важи за премиването на косата, важи и тук. Кожата също не реагира добре на неколкократните измивания за един ден. Рискувате да я пресушите, зачервите, инфектирате. Даването на почивка от различните видове козметични продукти също е много важно за кожата. Оставяйте я да „отдъхне“ от време на време.

Миете лицето си с неподходяща температура на водата

Както знаете, горещата вода разтваря порите, студената ги затваря. Независимо от това хладката вода е най-подходяща за миене на лицето, тъй като е неутрална и няма да предизвика повишена секреция на себум или пресушаване.

Ексфолирате прекалено

Грубото триене на кожата на лицето може да доведе до раздразнения, които освен че са болезнени, могат да нарушат гладкостта на тена ви. Продуктите с абразивни частици не трябва да се използват повече от 2 до 3 пъти седмично. Ежедневното ексфолиране може да се окаже пагубно за кожата на лицето.

Не изплаквате добре

Внимавайте да не оставяте следи от измиващи продукти или грим по кожата на лицето след измиване. Това не е безобидно. Натрупването на сапунена следа в порите ги запушва и предизвиква възпаления и други проблеми.

Съставки, предизвикващи дразнене

Ако искате да сте сигурни, че третирате кожата на лицето правилно, избягвайте ароматизирани продукти с изкуствени оцветители или синтетични консерванти. Знаем, че е трудно, но има и неутрални продукти. Четете внимателно етикетите!

Коментирай