Здраве и красота

Храни и напитки, които кожата ви обича

За здрава и млада кожа

13.02.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Както и през останалото време на годината, така и през зимата в грижата за кожата се включва и консумацията на определени храни и напитки, които помагат тя да бъде здрава и млада. Някои от тях, които кожата ви обича са и вашите любими. Ето защо е хубаво да ги консумирате по-често.

Ягоди

Ароматните плодове, които могат да бъдат закупени и през зимата в супермаркетите са богати на витамин С. Една купичка от тях съдържат около 150 % от дневното количество, което се препоръчва за прием на витамина. Приемането на достатъчно количество храни, богати на витамин С може да помогне за предотвратяването на сухотата и стареенето на кожата.

Какао

Обичате ли какао? Ако това е вашата любима напитка или обичате десерти с какао като шоколад например има още няколко добри причини да продължавате да ги консумирате. Редица изследвания показват, че няма връзка между кожните проблеми и консумацията на какао.

Оказва се, че какаото може да има благоприятно действие върху вашата кожа. То е богато на флавоноиди, наречени епикатехини. Благодарение на тях се увеличава притокът на кръв към кожата, повишава се снабдяването й с хранителни вещества и кислород, основни фактори, които са от съществено значение за поддържане на здрава кожа.

Домати

Доматите са не само вкусни, но и се грижат много добре за кожата. Могат да бъдат прилагани под формата на маска за лице, а консумирани, те ще поддържат кожата млада и гладка. Тяхната сила се дължи на ликопена и каротеноидите, които спомагат кожата да бъде по-еластична и със свеж тен. Освен това редовната консумация на домати може да предпази кожата от въздействието на UV слънчевите лъчи. Храни богати на ликопен са розов грейпфрут, моркови, диня, червени чушки и други.

Тофу

Сиренето тофу и други храни, богати на соя, като соевото мляко, могат да помогнат на кожата да запази по-дълго време колагена, който е изключително важен за еластичността и младостта на кожата. Соевите храни са богати на изофлавони, които регулират нивата на естроген при жените и предотвратяват разрушаването на колагена.

Свързани статии

Риба тон

Рибата тон, както и другите видове риби като сьомга и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които доказано запазват кожата млада. Рибата съдържа и ейкозапентаенова киселина, която освен, че намалява нивата на холестерола, намалява и риска от рак на кожата чрез намаляване на възпалителните съединения, които могат да стимулират растежа на тумора.

Кафе

Кафето има редица ползи за здравето, когато е консумирано в умерени количества. Според учени, то може да намали риска от рак на кожата. Според изследване публикувано в сп. European Journal, тези жени, които пият по една чаша дневно кофеиново кафе намаляват риска от появата на немеланомен рак на кожата с около 10%.

Коментирай
Свободно време