Здраве и красота

Как да изберем подходящата диета?

Има няколко основни стъпки, от които да се ръководите

13.02.2014г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За да постигнете добри резултати по отношение на фигурата си, е необходимо да изберете правилната диета, която подхожда на вашия начин на живот и индивидуалност. Но много често в отчаянието и стремежа да свалим по-бързо излишните килограми се хвърляме на различни хранителни режими, които в много случаи не дават резултат.

Това е така, именно защото избираме грешната диета. От какво да се ръководите в избора на подходящ хранителен режим, вижте в следващите редове.

Цели


Първата и най-важна стъпка при избора на диета е да определите сами целите си. Независимо дали става въпрос за отслабване, пречистване или тонизиране на тялото, различните хора имат различни цели и очаквания от диетата си. Затова винаги трябва да мислите за това, преди да изберете вида хранителен режим.

Начин на живот


Помислете си за начина ви на живот. Какво най-много би подхождало на вас и ежедневието ви. Идеалният вариант е да изберете диета, съобразена с графика ви, така че да ви държи бодри, сити и съответно продуктивни и щастливи през целия ден. За хората, работещи на бюро по цял ден е подходящо да намалят силно енергизиращите храни и напитки, а да наблегнат на онези, подхранващи и стимулиращи работата на мозъка.

Свързани статии

Бюджет

От голяма важност е да определите и бюджета си. Някои видове хранителни режими изискват по-скъпи продукти, които освен високата цена могат да бъдат и трудно откриваеми по нашите ширини. Затова задаването на предварителен бюджет и съобразяването с типа кухня, от който произлиза диетата е от голяма важност.

Диетите с достъпни и традиционни продукти могат да бъдат също толкова ефективни, колкото онези, съдържащи продукти от далечни географски ширини.

Проучете диетата


Преди да предприемете промяна в хранителния режим винаги е добре предварително да проучите напълно диетата, да разберете какви продукти съдържа, на кои хранителни вещества набляга и кои изключва, и до каква степен пасва на особеностите на вашия организъм. Това е важно, за да запазите здравето и тонуса на тялото си.

Професионално мнение

Ако изпитвате затруднения в определянето на подходяща диета или имате съмнения за здравословното си състояние е добре да потърсите помощта на специалист диетолог. Консултацията винаги е от полза в избора.

Снимки: photl.com

Коментирай