Здраве и красота

Ванилия за секс и срещу стрес

Полезните качества на ванилията

28.02.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Ванилията е аромат, на който най-често се доверявате, когато приготвяте поредния си кулинарен шедьовър. От векове тя е използвана и с лечебна цел, както и за стимулиране на сексуалното желание. Вижте 5 добри причини да използвате по-често ванилия в ежедневието си.

Стимулира сексуалното желание

Ароматната сладникава подправка още от времето на ацтеките се категоризира като мощен афродизиак. И през 1762 година за пореден път се затвърждава теорията, че тя е сексуален стимулант, който може да помогне на импотентните мъже да увеличат своята сексуална активност. В наши дни тя все още се използва като афродизиак, като е добавяна към чайове, сладкиши или като част от ароматерапията. Някои дами преди секс консумират чай с ванилия, защото смятат, че най-интимните им зони ще поемат част от аромата й.

Облекчава безпокойството и намалява стреса

Като средство за намаляване на стреса, ванилията става популярна в Европа още през XVII век. Според американски учени, добавяна към топла напитка или използвана под формата на етерично масло, ванилията може да намали не само стреса, но и да облекчи симптомите при пациенти, страдащи от клаустрофобия, което било доказано, когато били подложени на ароматерапия с ванилия. Доказано помага и при нарушения в съня. Затова, за да намалите тревожността, която е почти всекидневие, не забравяйте да добавите този аромат в дома си.

Намалява свободните радикали

Според изследване, публикувано в „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, ванилията има високи нива на антиоксиданти. Антиоксидантите са важни за човешкото здраве, защото благодарение на тях се намалява вредното въздействие на свободните радикали, които са причина за редица заболявания. Освен това, ванилията има противовъзпалително и противогъбично действие.

Свързани статии

Може да облекчи сутрешното гадене

Това е добра новина за всички бъдещи майки, които вече са усетили неразположенията, свързани с гаденето. Освен джинджифилът, ванилията, добавена към сутрешната напитка, може да облекчи гаденето. Ако това е един от любимите ви аромати и миризмата му не ви дразни, доверете му се, когато искате да намалите неприятните позиви за повръщане.

Богата е на витамини и минерали

Екстрактът от ванилия е източник на витамини В1, В2, В3, В5 и В6. Тялото ни се нуждае от витамини, защото те са важни за метаболизма и производството на енергия, както и за синтеза на ензими. Освен витамини, екстрактът от ванилия съдържа елементи като калций, магнезий, калий, манган, желязо и цинк. Те са важни за здравето на костите и зъбите, но също така са и необходими за нормалния мускулен тонус.

Коментирай