Здраве и красота

Целина – невероятните ползи от този суперзеленчук!

Целината е много полезен зеленчук, но често бива пренебрегван

21.02.2014г. / 17 35ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Целината е много полезен зеленчук, но често бива пренебрегван от много домакини. Тя има редица полезни за здравето свойства, поради които си заслужава да я включвате по-често в менюто си.

Целината е от семейството на магданоза и копъра – сенникоцветни. На височина достига до 40 см. Бялата целина се отглежда на сенчести места, пряката слънчева светлина не й понася.

Ребрата“ на целината са хрупкави и често се използват за подправяне на супи или салати. Целината има солен вкус, но може да се използва и за подправяне на прясно изцедени плодови сокове.

Хранителни предимства

Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини! Цяла палитра от полезни хранителни вещества!

Свързани статии

Прясно изцеденият сок от целина помага при запек, също регулира перисталтиката на червата. Естественият органичен натрий в целината е абсолютно безопасен за консумация, тъй като не съдържа изкуствено обогатени соли, а в действителност организмът има нужда от известни количества натрий за правилното си функциониране.

Затова целината е много полезна за хора с високо кръвно налягане!

Много храни губят хранителните си качества при термична обработка, но целината запазва много от своите при готвене, затова не се притеснявайте да я прибавяте в гозбите си!

Ползи за здравето

Целината помага за понижаване на кръвното налягане. Когато се комбинира с други плодови или зеленчукови сокове, става полезна за организма по различни начини, в зависимост от вида сок, с който е смесена.

Последните проучвания показват, че целината има много силно влияние в борбата с рака.

  • Киселинност – ценните минерали в сока от целината неутрализират киселинността в организма и нормализират pH-то.
  • Рак – целината е известна с полезните си действия в борбата с раковите клетки – спира растежа им. Мощен антиоксидант е и се бори със свободните радикали, като потиска растежа и подхранването на злокачествените клетки.
  • Холестерол – сокът от целина е доказано ефективен за понижаване нивата на холестерол в кръвта.
  • Запек – естественият слабителен ефект на целината регулира перисталтиката на червата и улеснява извеждането на отпадните вещества от организма, като го прочиства и облекчава.
  • Диуретик – сокът от целината действа и като естествен диуретик. Това е полезно действие, както за хипертониците, така и при охлаждане в топли дни и помещения, важно за правилната работа на организма.
  • Противовъзпалително – целината се препоръчва при ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, астма и бронхит.
  • Бъбречна функция – целината ускорява работата на бъбреците, което спомага за извеждането на преработените вещества от организма, засилва диурезата и помага за нормалната функция на пикочните пътища. Което пък отново има значение за хората с високо кръвно, и не само.
  • Нервна система – органичните алкални минерали в сока от целина имат успокояващ ефект върху нервната система, което го прави не само чудесна напитка за успокояване, но и при безсъние.

Можем да изброяваме още, но не е необходимо! Просто включете целината в менюто си и няма да съжалявате!

Коментирай