Здраве и красота

Плодове, изключително богати на витамин C

Те са вкусни, полезни и подходящи за всяка диета

19.02.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Витамин C е един от най-важните витамини. Той отговаря за редица процеси, които се случват в човешкото тяло, като например абсорбирането на желязо от храната, която приемате. За да бъдете здрави през цялата година и да имате красиви кожа, коса и нокти, не бива да се допуска неговия дефицит. Споделяме информация няколко вкусни плода, които са изключително богати на витамин С. Направете ги част от вашето здравословно хранене.

Папая

Плодът има приятен, екзотичен вкус и детоксикиращо действие върху организма. Консумирайки от нея вие изчиствате голяма част от натрупаните токсини. Може да бъде консумирана под формата на плодово смути, към плодова салата и други. В 100 г от нея се съдържат 50 мг витамин С.

Тангор

Този оранжев плод е хибрид между мандарина и портокал. На вкус е свеж, сладък и леко киселеещ. В 100 г от свежият плод се съдържат 60 мг витамин С. Освен богат на витамини той е и нискокалоричен, което го прави подходящ за всяка диета.

Ацерола

Това е малък червен плод, който прилича на череша. Известна е още като тропическа вишна или пуерториканска череша. Сочна на вкус, леко тръпчива. В 100 г от нея се съдържат 1700 мг витамин С. Може да бъде консумирана самостоятелно, под формата на пресен сок, добавяна към сладкиши.

Портокал

Портокалите са едни от най-консумираните плодове богати на витамин С. Има разнообразни видове, но всички те са полезни за здравето. В 100 г портокали се съдържат 60 мг витамин С.

Ягоди

Когато консумирате ягоди, избягвайте да ги обработвате термично или да ги режете на малки парченца, защото това елиминира голяма част от витамините и минералите в тях. Ягодите са една от най-препоръчваните храни за тези, които тренират активно и искат да имат красиви и релефни мускули. В 100 г от тях се съдържат 62 мг витамин С.

Гуава

Листата на това растение се препоръчват сварени като чай на хора с висок холестерол и висока кръвна захар. Ако обичате екзотичните плодове, гуавата е плодът, който съдържа големи количества витамин С. В 100 г от плода има 220 мг витамин С.

Свързани статии

Киви

Кивито е отличен източник на витамин С. В 100 г от него се съдържат 69 мг от витамина. Освен това съдържа големи количества диетични фибри, калий, фолиева киселина и витамин E, важни за доброто здраве.

Райска ябълка

Райската ябълка също е плод подходящ за диетичните ви режими. Тя може да помогне за намаляване на глада към любимите ви лакомства. Добре узряла тя има приятен сладък вкус и съдържа 70 мг витамин с за 100 г плод.

Лимон

Освежаващ, засилващ имунитета и част от домакинството и кулинарията, лимонът съдържа 100 мг витамин С за 100 г плод. Това е една добра причина да започвате деня си с пресен сок от лимон или да добавяте няколко капки от него към водата си.

Снимка: sxc.hu

Коментирай
Свободно време