Здраве и красота

Храни и напитки, които трябва да избягвате при настинка и грип

Защо ракията не е оздравителна напитка?

03.03.2014г. / 17 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Това, от което организмът ви се нуждае по време на настинка и грип, са много витамини и минерали, лека храна и течности. Всичко това може да помогне за засилване на защитните му функции. Погрешно много хора по време на настинка започват да се хранят обилно с тежки, мазни храни, които организмът преработва дълго време. Обилното хранене не се препоръчва както и някои храни и напитки като:

Сокове в кутия

Соковете по време на настинка и грип се препоръчват, но те трябва да бъдат прясно изцедени. Пресните плодове са пълни с полезни витамини, минерали и естествени захари. От друга страна соковете в кутия са с добавена захар, което намалява способността на белите кръвни клетки да се борят със заболяването. Дори и витамин С в портокаловата напитка губи своята ефективност, когато има добавени захари в сока.

Fast Food и преработени храни

Те съдържат много калории и имат ниска хранителна стойност, което по никакъв начин не подкрепя имунната ви система. Голяма част от тях са генномодифицирани продукти и съдържат имуносупресиращи съставки като високо фруктозен царевичен сироп, аспартам, изкуствени оцветители и много други.

Алкохол

Алкохолът не се препоръчва по време на настинка и грип, дори и този, който е домашно приготвен. Той отслабва допълнително имунната система и дехидратира тялото ви. Консумирането му може само да влоши вашето състояние, още повече, че има медикаменти, които не бива да се смесват с алкохол. Вместо него поддържайте тялото си добре хидратирано като пиете много чай и вода.

Свързани статии

Млечни продукти

Млечните продукти често могат да влошат симптомите на грипа или настинката. Консумирането на сирене когато сте болни може да е причина за появата на запек, от друга страна консумирането на прясно мляко може да доведе до диария.

Месо

Когато сте болни разредете приема на протеини като тези, които получавате от червеното месо. По време на настинка тялото ви се нуждае от много енергия, за да се бори с болестта. Когато консумирате протеини, организмът отделя голяма част от тази енергия, за да преработи протеините.

Домати

Зеленчуците са изключително полезни по време на настинка и грип. Тази голяма група храни, част от здравословното хранене, изключва консумацията на домати, ако имате стомашни проблеми. Заради своята киселинност, доматите не се препоръчват когато не се чувствате добре, но всички останали зеленчуци приемайте в големи количества.

Коментирай