Здраве и красота

10 причини да консумирате банани по-често

Помагат при запек и депресия

20.02.2014г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Според учени бананите са едни от първите култивирани плодове на земята. Днес те се отглеждат в повече от 100 държави в целия свят. Богати са на витамини, минерали, протеини и са без мазнини. Могат да намалят риска от появата на астма, а също така носят и много други ползи за здравето. Вижте 10 причини, които ще направят тези ароматни плодове ваши любими.

Може да помогнат при запек

Бананите също като ябълките са богати на пектин, който стимулира отделянето на токсините от организма. Освен това влакната, които се съдържат в тях стимулират работата на червата. Тези плодове действат като естествен лаксатив за червата. Бананите са богати на фруктоолигозахарида, съединение, наречено пребиотик, което се грижи за здравето на червата.

Повишеният прием на натрий е една от причините за високото кръвно налягане. Достатъчният прием на калий и по-малкото прием на натрий може да намали високото кръвно налягане. Ето защо се препоръчва всяка сутрин на закуска да се приема по един банан.

Бананите са богати на витамин В6, който има благоприятно влияние върху глюкозата в кръвта. Доказано витамините от група В могат да облекчат симптомите на предменструалния синдром.

В бананите се съдържа и ценна съставка, наречена триотофанот – протеин, стимулиращ отделянето на серотонин или както още е познат – хормон на щастието. Един банан на ден е достатъчен, за да се почувствате по-щастливи и да намалите депресията.

Свързани статии

Ако ви предстоят изпити или работите дълги часове на бюро, бананите са вашите плодове. Благодарение на калия в тях вие ще бъдете по-концентрирани и с остър ум.

Добре е човек да има 5 балансирани хранения на ден. Между тях хапвайте по един банан, защото това ще помогне на балансирането нивата на кръвната захар.

Ако искате да имате една ползотворна тренировка и да бъдете енергични, преди спорт хапнете един или два банана. Те ще заредят тялото ви с нужната енергия.

Ако страдате често от мускулни крампи без значение дали по време на тренировка или през останалото време, когато не сте в спортната зала, консумирането на банани ще намали неразположението.

За да бъдат костите ви здрави се нуждаете не само от храни, богати на витамин D, но и от такива, които съдържат калций като бананите.

Бананите могат успешно да заситят глада ви към нещо сладко, което ги прави идеалният плод за вашата диета и здравословно хранене. В един банан се съдържат около 110 калории.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Не е задължително да се садържа вода - пектинът е достатъчен, за да помагат против запек. А за депресията и в шоколада няма много вода, а доказано помага :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
ne sam 4uvala , dokolkoto znaia po drevni kitaiski recepti , banana e suha hrana , t.e . malko voda se sadarja v ploda , kak togava 6te e protiv zapek ili depresia ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар