Здраве и красота

Начини за облекчаване на предменструален синдром

Пийте мляко и тренирайте

06.03.2014г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Всички жени знаят колко неприятно е изпитването на болките, причинени от предменструален синдром. Всеки месец мъчителните състояния пречат на ежедневните им дейности. Всъщност, предменструалният синдром не може да се „излекува“, но симптомите му могат да се повлияят и то без медикаменти.

Ето няколко начина да притъпите неприятните усещания и да се почувствате добре в „онези дни“.

Изпийте чаша вино

Проучванията показват, че умерената консумация на алкохол, като например една чаша вино, намалява главоболието в тези периоди от месеца за жените.

Масаж

Всякакъв вид стимулиране на кръвообращението е подходящо през този период. Притокът на кръв облекчава напрежението по цялото тяло. Масажът в областта на талията и кръста е особено ефективен и помага за по-лесното преодоляване на предменструалните болки в кръста и корема.

Пийте мляко

Някои изследвания доказват, че жените, които са консумирали средно по 2-3 чаши мляко на ден през тези периоди, са имали средно с до 40% по-леки предменструални болки, отколкото онези, които не пият мляко.

Тренирайте

В тези моменти вероятно последното нещо, което ви се иска да правите е да спортувате. Но физическите упражнения по време на цикъл и в дните непосредствено преди него помагат за преодоляване на болките и оплакванията от обща отпадналост, подуване и задържане на течности. Практикуването на редовни тренировки е повече от препоръчително.

Яжте спанак

Той е богат източник на магнезий и желязо, които имат свойството да намаляват стреса в организма и да облекчават предменструалните болки, както и мигренозните пристъпи.

Свързани статии

Спете по гръб

В другите пози за сън увеличеното тегло на матката може да предизвика засилване на болковия синдром. Лежейки по гръб вие отнемате това допълнително напрежение и вероятно ще спите и по-добре.

Опитайте акупунктура

За любителите на китайската медицина – доказано е, че акупунктурата има много полезни действия за организма и облекчаването на предменструалния синдром е едно от тях. Облекчаването на болките с този метод е приятно и помага за освобождаване от стреса.

Приемайте витамини

Витамините са важни през цялото време, но в тези периоди приемът на витамин E е от голямо значение, както и важните мастни киселини. Тези две важни съставки отговарят на регулирането на рецепторите в клетките, за които се смята че имат пряка връзка с провокирането на спазмите по време на менструалния цикъл.

Коментирай