Здраве и красота

Какво причинява стерилитет при мъжете?

Еректилната дисфункция също е проблем, който може да се отрази на процеса на зачеване

23.02.2014г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стерилитетът е невъзможността при продължителни полови контакти (поне година) без предпазни средства отделена яйцеклетка да бъде оплодена. Стерилитетът се среща както при жените, така и при мъжете. Каква е причината за възникването на този проблем при мъжете?

Познати са два вида стерилитет – първичен и вторичен. При първичния стерилитет не е имало нито едно оплождане, докато вторичният е предшестван от поне едно. Има много причини, които могат да бъдат пречка за една двойка да има деца. За да може отделената яйцеклетка да бъде оплодена, семенната течност трябва да отговаря на определени критерии.

Тя трябва да е концентрирана, сперматозоидите да са жизнени, морфологията, мотилитетът (подвижността на сперматозоидите), биохимичните стойности и pH на спермата да бъдат в нормата. Това може да се установи чрез изследване на семенната течност наречено спермограма. За да достигне семенната течност до яйцеклетката, тя изминава дълъг път.

От тестисите до пениса движението й се осъществява по специални семенни канали. Ако те по някакъв начин са увредени и сперматозоидите не могат да достигнат до яйцеклетката, няма как тя да бъде оплодена.

Еректилната дисфункция също е проблем, който може да се отрази на процеса на зачеване и не бива да бъде пренебрегвана. Поддържането на ерекция е важна за акта на оплождане. Кои са най-честите причини за възникване на стерилитет при силния пол?

Най-честите причини за стерилитет при мъжете са :

Варикоцеле

Състояние, при което се разширява венозната система на тестисите и в голяма част от случаите се проявява само в единия тестис. Това състояние причинява повишаване на температурата на тестисите, както и интратестикуларното налягане, което нарушава отделянето и качеството на спермата. Варикоцеле е една от най-честите причини за стерилитет.

Аномалии на сперматозоидите

Включват се няколко вида аномалии на сперматозоидите като:

  • олигозооспермия – ниска концентрация на сперматозоиди
  • астеноспермия – намален мотилитет на сперматозоидите
  • тератозоспермия – неправилна форма на сперматозоидите
  • некроспермия – мъртви сперматозоиди

Инфекции предавани по полов път

Това е една от най-често срещаните причини за стерилитет. Риск крият инфекции като хламидия, гонорея, простатит, възпаление на тестисите, причинено от заушка и други. Тези инфекции могат да увредят семенните канали.

Нарушена еякулация

Тези нарушения са преждевременна и ретроградна еякулация. При преждевременната еякулация мъжът еякулира още преди да е проникнал във влагалището. При ретроградната еякулация сперматозоидите се движат назад и попадат в урината.

Свързани статии

Хормонални нарушения

Състояние, при което има намалена тестикуларна функция се нарича хипогонадизъм. Може да се дължи на хормонални нарушения, които произхождат от проблеми с щитовидната или надбъбречната жлеза.

Крипторхизам

Това е вродена аномалия, при която тестисите не се намират в нормално физиологично състояние. Това състояние поддържа висока температура на тестисите, което уврежда герминативните клетки, от които по-късно се създават сперматозоидите.

Запушване на семенни канали

Този проблем може да възникне в следствие на травма, операции на генитоуринарния тракт, инфекции, кистозна фиброза, тумор и други заболявания.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати