Здраве и красота

Как диабетът уврежда различните органи?

Диабетът е „мълчаливо“ заболяване, което го прави изключително коварно

26.02.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: morguefile.com

Снимка: morguefile.com

Диабетът е „мълчаливо“ заболяване, което го прави изключително коварно. Ако не бъде лекувано, или по-скоро регулирано навреме, диабетът може да доведе до много сериозни увреждания на органите и системите. Засягането на жизненоважни телесни функции може да застраши живота на човек, затова възможно най-бързата реакция срещу диабета е от голямо значение.

Ето как диабетът уврежда различни органи и как това може да повлияе сериозно на здравето и живота ви!

Сърце

Съществува тясна връзка между диабета и сърдечносъдовите заболявания. Всъщност сърдечносъдовите заболявания и остри състояния като инфаркти и инсулти са причина за смъртността при диабетици. Хората с диабет тип 2 са 2 до 4 пъти по-склонни да получат инсулт и сърдечносъдови заболявания, в сравнение с хората без диабет. Това се дължи на характерното затлъстяване при диабет тип 2.

Диабетът може да доведе до високо кръвно налягане заради пропорционалното увеличаване на холестерола при това състояние. Това увеличава значително риска от инфаркт.

Бъбреци

Диабетът е най-честата причина за бъбречна недостатъчност. Продължителните периоди на високи нива на глюкоза в кръвта могат да увредят сериозно структурата на бъбрека, филтриращите му клетки, което води до последваща недостатъчност.

Диабетиците са застрашени и от друг вид бъбречно заболяване – нефропатия. Това е невъзпалително бъбречно заболяване, при което се наблюдава характерно отделяне на белтък в урината и нарушение в бъбречната функция. Симптомите са умора, главоболие, гадене, повръщане, задръжка на течности.

Свързани статии

Очи

Диабетът уврежда очния нерв. Високите нива на кръвна захар могат да причинят засягания на кръвоносните съдове в окото, което да бъде последвано от увреждане на очния нерв. Най-честото очно заболяване, предизвикано от диабета е диабетната ретинопатия. Това заболяване се характеризира със спукване на периферните съдове на окото и изтичането им в пространството на ретината. Често се наблюдава усложнени състояния като подуване на ретината в областта на макулата и значително влошаване на зрението и дори слепота.

Нервна система

Ефектът на диабета върху нервната система е много сериозен проблем. Нервните клетки играят съществена роля при много важни функции в организма. Без тяхната нормална проводимост работата на организма значително може да се влоши. Високите нива на глюкоза водят до невропатия – увреждане на нервите, което предизвиква усещане на скованост, изтръпване на крайниците, забавено изпразване на стомаха или забавено кръвообращение. Изтръпването в крайниците може да е съпроводено от болки.

Нервите на краката най-бързо биват увредени при наличие на нелекуван диабет. Това води до значително намалена чувствителност в стъпалата, което може да е предпоставка за много сериозни усложнения. Това означава, че кракът не получава достатъчно оросяване с кислород, в следствие на което тъканите започват да отмират. Получават се гангрени и се налага ампутация. Състоянието е известно като диабетно стъпало.

Храносмилане

Диабетът може да повлияе на храносмилателния тракт. Нервните увреждания водят до запек, диария, гадене, спазми. Някои лекарства срещу диабет тип 2 също предизвикват храносмилателни смущения, които отшумяват, след като организмът свикне с тях.

Коментирай