Здраве и красота

Фитнесът и инфекциите – как полезното може да ни разболее?

Кои са най-идеалните места за развитие и размножаване на микроби?

28.02.2014г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Заканвате ли се постоянно да бъдете по-редовни във фитнеса? Взехте ли си абонаментна карта, само и само да сте по-мотивирани да посещавате салона без прекъсвания? Вероятно мнозина са изпробвали множество техники за мотивация, защото всеки търси начин да подобри физическото си състояние и имунните защити на организма.

Но фитнес салонът може да бъде и място, където бихте могли да се заразите с най-различни кожни, стомашно-чревни, респираторни инфекции. Рискът от тези инфекции се увеличава, тъй като уредите се ползват от много хора, а и помещенията най-често са препълнени.

Ето кои са най-идеалните места за развитие и размножаване на микроби, към които трябва да се отнасяте с повишено внимание.

Гири и други тежести

Най-големият риск във фитнеса се отнася до всичко, което се докосва с ръце. Разбира се, това са по-голямата част от уредите, ако не и всичките, но целта е да се обръща внимание на строгата хигиена. Ръчните тежести и щангите са потенциално най-употребяваните уреди във фитнеса, затова и болестотворните микроорганизми по тях са най-многобройни.

Съветът тук е да си носите дезинфекциращ пакет от антибактериални мокри кърпи или гел, ако държите на хигиената.

Кардио оборудване

Дръжките и бутоните по бягащите пътеки, велоергометрите или кростренажорите са изключително наситени с бацили. Преди да ползвате някой от тези уреди, забършете най-често употребяваните места. Треньорите съветват освен това да не бършете потта си с ръце, за да не разнасяте бактериите по лицето си – така рискът от инфекция се увеличава многократно. Използвайте памучна кърпа.

Свързани статии

Душове и съблекални

Втората най-често срещана инфекция, предавана във фитнеса, е микозата – гъбична инфекция, вирееща най-добре във влажна среда. Не ходете боси по плочките в банята, винаги си носете джапанки! Не използвайте общи кърпи и халати, а само свои! Също така изплакнете и подсушете джапанките си, преди да ги приберете в чантата, за да отмиете замърсяванията и да не ги занесете у дома.

Постелки

Постелките, които ползвате за подложка, когато правите упражнения на земя, са силно замърсени. По тях се срещат бактерии, причиняващи стомашно-чревни заболявания, както и дихателни проблеми. Носете своя собствена постелка, като след употреба я пръскайте с дезинфекциращи спрейове. Ако нямате възможност да носите постелка, просто носете кърпа, която да постилате върху тамошната и да перете след това.

Сакът за фитнес

Последното нещо, за което ще ви хрумне да почиствате често, е чантата за фитнеса. Тя е нещото, с което директно пренасяте всички бактерии и микроорганизми вкъщи. И надали я перете всеки ден, преди да сте я оставили на килима или дивана.

Съветът тук е да не слагате мръсните дрехи и обувки директно в чантата, а винаги в найлонов еднократен плик. Освен това не захвърляйте чантата на пода във фитнеса – гледайте винаги да е окачена на закачалка, по възможност далече от влажни места.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
5ko ( преди 10 години )
Че кое пък му е полезното на фитнеса ? Разсмяхте ме още със заглавието, благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар