Здраве и красота

Най-честите причини за стерилитет при жените

Преждевременна яйчникова недостатъчност

25.02.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Има много причини, които могат да попречат на една двойка да има деца. Проблемът може да е в следствие на здравословни проблеми от страна на жената и/или мъжа. Ето кои са най-честите причини, които могат да доведат до стерилитет при жените.

Увреждане на маточните тръби

Увредените или запушени маточни тръби възпрепятстват движението на сперматозоидите до яйцеклетката. Този проблем може да възникне в следствие на:

Тазова възпалителна болест. Състояние, което представлява възпаление на женските репродуктивни органи, което може да е резултат от ненавременно лекуване на полово предавани болести като хламидия, гонорея.

Операция на таза или корема. Когато са били извършвани операции в областта на таза и корема в следствие на извънматочна бременност много е възможно да възникват усложнения или да има запушване на маточните тръби.

Хормонални нарушения. Когато хормоните в женското тяло са в хармония, това позволява в един менструален цикъл да се освободи яйцеклетка от яйчника и се подготвя ендометриума да приеме оплодената яйцеклетка. Проблемите с овулацията могат да са в резултат на проблеми с хипоталамуса, хипофизната жлеза или яйчниците.

Най-често хормоналните нарушения възникват в следствие на:

Синдром на поликистозните яйчници. Една от най-често срещаните причини за стерилитет при жените е синдромът на поликистозните яйчници. Хормоналните нарушения оказват влияние върху процеса на овулация и затрудняват или възпрепятстват процеса на зачеване.

Преждевременна яйчникова недостатъчност. Състояние, при което се наблюдава загуба на способността на яйчниците да произвеждат яйцеклетки както и намалена продукция на естроген при жени на възраст под 40 години. Състоянието може да възникне в следствие на генетични фактори, химиотерапия, автоимунни заболявания и други.

Дисфункция на хипоталамуса или хипофизната жлеза. Процесът наречен овулация зависи от функцията на хипоталамуса. Резките промени в теглото, неправилното хранене, стресът са само част от причините, които могат да доведат до нарушена функция на хипоталамуса, а оттам това да се отрази на овулацията.

Хиперпролактинемия

Пролактинът е хормон, който се отделя от хипофизата. Повишеното ниво на пролактин (хиперпролактинемия) намалява секрецията на естроген, а това може да бъде причина за стерилитет.

Хипотиреоидизъм ( намалена функция на щитовидната жлеза ).

Проблемите с щитовидната жлеза влияят на всички функции в организма. Когато се наблюдава намалено количество на тиреоидни хормони има повишено освобождаване на TRH хормон от хипоталамуса, който може да доведе до хиперпролактинемия, а с това и намаляване на нивото на естроген и нарушаване на процеса на овулация.

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което вътрешната тъкан на матката се локализира извънматочно. Това състояние може да доведе до стерилитет и за да се разреши този проблем се налага хирургична намеса.

При ендометриозата промяната на лигавицата на матката, както и блокирането или увреждането на сперматозоидите и яйцеклетката, са само част от проблемите, които състоянието носи със себе си.

Нарушения на тялото и шийката на матката. Има нарушения, които могат да повлияят негативно върху процеса на зачеване и имплантиране на оплодена яйцеклетка, като:

Доброкачествени или злокачествени тумори. Появата на фиброми, маточни или други видове тумори в матката могат да доведат до запушване на маточните тръби или да възпрепятстват успешното извършване на инвитро оплождане.

Свързани статии

Цервикална стеноза

Състояние, при което шийката на матката е стеснена в следствие на някаква травма или генетични фактори. Състоянието може да затрудни преминаването на сперматозоидите към тялото на матката.

Промени в цервикалната слуз.

Понякога в следствие на инфекция, предшестваща хирургична намеса, може да се получи промяна в цервикалната слуз, което възпрепятства преминаването на сперматозоидите до матката.

Вродени аномалии на женската полова система

Рядко, но може да се наблюдават генетични аномалии на някои части на женската полова система, които да са причина за стерилитет.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
pepi ( преди 10 години )