Здраве и красота

Какво трябва да знаете за вагината?

Овлажняването на влагалището може да варира

25.02.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимки: photl.com

Снимки: photl.com

В грижата за женското здраве не бива да се подминават въпросите, свързани със здравето и хигиената на влагалището. Много дами се притесняват да споделят с партньора си или да попитат гинеколога за това, което ги притеснява. Ето едни от най-основните неща, които трябва да знаете за вагината.

По време на полов акт при достигане на оргазъм някои жени еякулират, достигат така наречения скуърт оргазъм. В случай, че ви се случи, това не бива да ви притеснява или да ви кара да се срамувате от половинката си. Нормално е да изпитате толкова силен оргазъм. Някои жени въпреки оргазмите не могат да еякулират, а други никога не са получавали оргазъм.

При различните жени формата и размерът на влагалището варират. Същото важи и за размера и цвета на срамните устни. Много често срамните устни при една жена не са с една големина или форма, което е съвсем нормално.

Има упражнения, които могат да стегнат мускулите на вагината. Те са познати като упражненията на Кегел, които са приложими не само при нежния пол, но и при мъжете. С тяхна помощ може да се предотврати отпускането на вагиналните мускули, което неминуемо се случва с напредването на годините.

Овлажняването на влагалището може да варира в зависимост от това колко е възбудена жената, в зависимост от нейния месечен цикъл, от хигиената (понякога честото правене на дамски душове може да повлияе на влажността) на използването на различни медикаменти и други.

Вероятно сте забелязали, че в периода около овулация влажността на влагалището се увеличава и това е съвсем нормално. С напредване на възрастта овлажняването намалява и тогава е препоръчително по време на полов акт да се използват лубриканти.

Нормално е да имате вагинален секрет, той невинаги се дължи на полово предавани инфекции или други проблеми свързани с репродуктивните органи. Но ако виждате нещо нередно в количеството, цвета и мириса на секрета, добре е да се консултирате със специалист.

По време на полов акт не бива да усещате болка, а трябва изживяването да ви доставя удоволствие. Ако често се случва да усещате болка по време на секс, трябва да се консултирате с лекар.

Шансът да се заразите с полово предавани болести от използването на обществена тоалетна в офис, ресторант и т. н. е минимален. Полово предавани инфекции не могат да живеят дълго време извън тялото. Заразяването се случва когато има директен контакт с рана или с гениталиите.

Свързани статии

Много е важно да знаете как да поддържате интимната си хигиена. Понякога прекалената грижа може да има обратен ефект. Много гинеколози препоръчват при измиването на вагината да не се използва всекидневно интимен гел. Въпреки това много дами мият влагалището си с такъв веднъж или два пъти дневно.

Вагиналните душове не бива да се правят безразборно. Може да правите такъв след приключване на месечния си цикъл или по предписание на вашия гинеколог. Като цяло влагалището не се нуждае от вътрешно почистване.

На почти всяка жена се е случвало по време на полов акт да изпусне газове от влагалището. В тези ситуации обикновено се засрамвате, а не трябва. Те са напълно нормално явление и могат да се получат и при друга физическа активност.

Голяма част от дамите мастурбират. Оргазмите по време на мастурбация намаляват болката, напрежението, а също така подсилват и имунната система. Всяка жена мастурбира с различна честота и по различен начин.

 

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
pepi ( преди 10 години )