Здраве и красота

Заболявания на венците отключват артрит?

Учените са установили връзка между двете заболявания

04.03.2014г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Миенето на зъбите е задължително, не само от гледна точка на предпазването от кариеси и зъбни заболявания, но и от гледна точка на здравето на венците. Учените са открили взаимовръзка между заболяванията на венците и ревматоидния артрит. Бактерията причинител на заболяванията по венците е отговорна за по-бързото развитие и по-тежкото протичане на ревматоидния артрит.

Тази бактерия произвежда ензим, който реагира с остатъка от някои протеини в организма. Тялото разпознава тези протеини като нарушители и имунната система атакува собствените клетки.

Учените са установили, че при пациенти с диагностициран ревматоиден артрит, в 70% от случаите се установяват и инфекции в устната кухина. Артритът е много коварно заболяване, отговорно за дегенеративното разрушаване на костите и хрущялите и в крайна сметка – унищожаването на ставите.

Свързани статии

Лошото при този вид автоимунно възпалително заболяване е, че често прераства в хронично, което води до много сериозно увреждане на скелета и ставите. Лекарите се надяват, че това откритие относно евентуалната зависимост между тези два възпалителни процеса може да хвърли повече светлина по отношение на лечението и превенцията на ревматоидния артрит.

Изследванията сочат, че хората с периодонтални заболявания и пародонтоза имат повишена честота на заболеваемост от дегенеративни костни и хрущялни заболявания. Затова съветът тук е зъбните инфекции да не се оставят нелекувани, а да се взимат спешни и незабавни мерки за отстраняването им, тъй като те са причинител и на сърдечни усложнения в много от случаите!

Снимки: Wikimedia Commons; Photl

Коментирай