Здраве и красота

Съвети за преодоляване на сексуалните дисфункции при диабетици

Диабетът може да увреди сериозно нервите и кръвоносните съдове, което води до сексуални проблеми

12.03.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

За съжаление, диабетът уврежда редица органи и функции на организма, включително и сексуалната. Това се дължи най-вече на колебанията в кръвната захар. С течение на времето диабетът може да увреди сериозно нервите и кръвоносните съдове, което води до редица усложнения, дори и до сексуални проблеми.

Нарушенията в кръвооросяването повлияват негативно еректилната функция, тъй като притокът на кръв към половите органи е нарушен. При мъжете се наблюдава еректилна дисфункция, а при жените – вагинална сухота.

Все пак, има много начини за справяне с тези неприятни проблеми, които ще ви помогнат да подобрите значително сексуалния си живот.

Балансирайте нивата на кръвната захар

Това е най-важната стъпка, която един диабетик трябва да предприеме, за да се справи със сексуалните проблеми, а и не само! Високите нива на глюкоза в кръвта причиняват увреждане на невроните и кръвоносните съдове. Затова освен регулирането на захарта се препоръчва и употребата на подходящи лубриканти.

Преборете еректилната дисфункция

Повечето мъже, които страдат от диабет, развиват в следващите 10 години еректилна дисфункция. Това се случва заради уврежданията в структурата на кръвоносните съдове и нервите, включително и в пениса, което затруднява значително нормалната ерекция.

За да се преодолее еректилната дисфункция съществуват редица медикаменти, които ефикасно повлияват този неприятен проблем.

Много диабетици ползват сексуални стимуланти, но това е добре да бъде обсъдено с лекар. Съществуват редица методи за природно лечение на еректилна дисфункция, от които можете да се възползвате без опасения за странични ефекти. Не са препоръчителни вакуумните помпи и тестостеронови добавки, които са опасни за здравето.

Свързани статии

Преодолейте сухотата във влагалището

Поради същото увреждане на нервите и кръвоносните съдове и при жените се наблюдава известно затруднение в инервацията на половите органи. Затова освен щателното регулиране на кръвната захар, се препоръчва и употребата на лубриканти. Но е много важно да се избягват такива, които съдържат захари – пропилен гликол и глицерин!

Тези съставки променят pH във вагината, което може да предизвика инфекция. Вместо това използвайте лубриканти на силиконова основа. Някои жени избират лечението с естрогенна терапия. Но за целта е най-добре да се консултирате с вашия гинеколог или ендокринолог.

Упражнения

Изследванията показват, че физическата активност при диабетиците е от съществено значение за преодоляване симптомите на болестта и повлияване толерантността на клетките към инсулина. Упражненията имат голямо значение и за сексуалното здраве. Освен че те повишават притока на кръв в половите органи, повишават и гъвкавостта, издръжливостта и здравето на сърцето. Йогата е много подходяща.

Лечение на депресия

Депресията може да се окаже един от виновниците за спад в либидото ви или нарушената сексуална функция. Според скорошно изследване, жените с диабет са с 30% по-склонни да изпадат в депресия. Отделно употребата на инсулин също увеличава риска от развитие на депресивни състояния. За да подобрите интимните си отношения, е необходима най-вече силна воля за преодоляване на депресията и осъзнаването на риска от постоянното й присъствие.

Диабетът, веднъж настъпил, ще остане постоянно състояние през целия ви живот, затова е от огромно значение да приемете последиците от него и да се научите да живеете с тях. Психотерапията също е добър вариант.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 10 години )
Diabetik sam ot pove4e ot 20 godini i znam, 4e pri taia bolest po4ne li ne6to da se uvrejda po-dobre go po6i umrialo! Moje i gadno da zvu4i, no pone e viarno i ne dava naprazni nadejdi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар