Здраве и красота

Премахнете газовете и подуването на корема!

Чрез кои храни ще успеете да се отървете от излишните газове и подутия корем?

07.03.2014г. / 17 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Подуването на корема и червата е много неприятен и смущаващ за много хора проблем. Може да се дължи на прекалено поглъщане на въздух при хранене, вследствие на много бързо хранене. Може да е причинено от застой в храносмилането или задържане на вода. Всички тези предпоставки предизвикват подуване и в крайна сметка провалят усилията ви за стегнат и секси корем!

Ето чрез кои храни ще успеете да се отървете от излишните газове и подутия корем!

Авокадо


Натрият е основният причинител на задръжка на течности в организма за разлика от калия, чието действие е тъкмо обратното – да извежда водата от тялото. Затова е добре да се консумира калиева сол – с нея ще отслабнете по-бързо. Бананите са чудесен източник на калий, но авокадото бие всякакви рекорди!

Пълнозърнести храни

Те влизат във всякакви класации за здравословна храна – ето ги и тук! Кафяв ориз, пълнозърнести макаронени изделия, хляб, плодове и зеленчуци, пълнозърнести закуски – всички те действат като „чистачи“ на храносмилателния тракт, което го освобождава от излишните газове и подуване. Гледайте дневният прием на фибри да е не по-малко от 25 г, като с времето увеличете този прием!

Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко помагат за премахване на подуването и възпаленията в червата и стомашната лигавица. Вследствие и храносмилането значително се подобрява. Неподсладеното традиционно кисело мляко е прекрасен богат източник на протеини.

Копър


Заедно с ментата и джинджифила, копърът е суперзвезда в храносмилането. Той успокоява гладката мускулатура на червата и намалява подуването. Много е богат на калий и фитонутриенти.

Свързани статии

Пъпеш

Когато сте дехидратирани, тялото ви ще се стреми да задържа повече течности като компенсаторен механизъм. Пиенето на неподсладени и негазирани течности е полезно за хидратацията на организма и премахване на газовете и подуването. Пъпешите, краставиците, марулите са с високо съдържание на вода и ниско съдържание на киселини, което е полезно за освобождаване от излишния товар.

Сушени сливи

Сушените сливи и сливовият сок са естествено богати на калий и сорбитол – храносмилателен стимулант, който изсмуква водата от дебелото черво. Това насърчава перисталтиката и редовното изхождане.

Снимки: Photl

Коментирай