Здраве и красота

Ендометриоза – симптоми и природно лечение

Природните методи за облекчаване на ендометриозата са ефективни и ще ви спестят пари

11.03.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Ендометриозата е болезнено състояние, което води дори до безплодие. Жените, които страдат от този неприятен проблем вероятно са опитали всякакво лечение, но без резултат. За съжаление, в много случаи се налага оперативна намеса за отстраняване на проблема.

Какви са причините за ендометриоза?

Причините не са съвсем известни. Трудно е да се определи какво точно предизвиква това разрастване на маточната лигавица извън матката. Може да засегне млади жени в детеродна възраст, като най-често е едно от състоянията, причиняващи стерилитет при жените.

Какви са симптомите на ендометриоза?

Не всички жени, които имат ендометриоза имат симптоми. Всъщност, много от тях дори не знаят, че имат този проблем. Иначе ендометриозата може да се манифестира с болки в таза и корема, както и с трудности при зачеването.

Често с приближаване на месечния цикъл болката нараства все повече. Лекарите най-често прибягват до хормонална терапия за облекчаване на симптомите, а в някои по-тежки случаи – до оперативна намеса.

Природните методи за облекчаване на ендометриозата са ефективни и ще ви спестят пари. Обмислете изпробването им преди да прибегнете до хирургични интервенции. В много случаи хирургията и хормоналната терапия облекчават състоянието само временно. След време симптомите се връщат. Затова е добре да се знаят методите, които ще ви помагат с потушаването на болките и занапред!

Риба

Омега-3 мастните киселини в рибата потискат производството на простагландини и така болката се намалява значително. Ако не обичате риба, можете да си ги набавите чрез различни хранителни добавки.

Свързани статии

Лед

Масажите с кубче лед помагат за неутрализиране на симптомите. Масажирайте в продължение на минимум 15-20 минути на ден в тазовата област. Ако е необходимо прилагайте по няколко пъти на ден, защото ледът е краткотрайно средство за облекчаване.

Билков чай

Чай от лайка и джинджифил могат да ви помогнат незабавно да се отървете от болката. Когато тялото изпитва силна болка, често мускулатурата и нервните клетки се пренапрягат. Чаят има свойството да отпуска и болкоуспокояващите му действия се изявяват още по-добре. Пийте по няколко чаши на ден по време на най-силните болкови пристъпи.

Масаж

Легнете по гръб и с помощта на етерично масло по ваш избор масажирайте корема и тазовата област. Започнете от пъпа и по часовниковата стрелка масажирайте с въртящи нежни движения. Вие усещате къде са най-напрегнатите области и наблягате на тях. Ако някой друг ви прави масаж, насочвайте го. Масажът е естествено средство за отпускане при всякакви болки, не само причинени от ендометриоза.

Не се препоръчва масажиране по време на менструалния цикъл. Започнете с масажа отново след приключване на цикъла.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ваня ( преди 10 години )
Права е Силвето за операцията. Правили са ми. И мен много ме беше страх, обаче се оказа, че било голямото шубе за нищо, нито боля, нито лежах след това. Лекувайте се и не слушайте бабини деветини за природни лечения да си вредите само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 10 години )
Момичета, не пренебрегвайте това състояние, то е сериозно и може да доведе наистина до безплодие! Нещата, описани в статията, лекуват само симптомите и се заблуждавате, че всичко е наред, а болестта си остава и става все по-лоша! Потърсете си лекар, който да ви направи лапароскопска операция. Не е страшно, не боли, на следващия ден ставате и си тръгвате от болницата, ама наистина излекувани, а не само да се заблуждавате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар