Здраве и красота

Ранни симптоми на менопауза

Раздразнителност, умора и липса на сексуално желание

13.03.2014г. / 09 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Менопаузата е период в живота на всяка жена, който няма как да бъде избегнат, но могат да бъдат намалени съпътстващите го неразположения. Преди настъпването на менопаузата жената преминава през период наречен перименопауза, през който нивата на естроген намаляват и започват да се проявяват ранни симптоми на менопауза.

Периодът може да бъде с продължителност една, две или повече години. Ето някои от най-ранните симптоми на менопауза. Всички те са преодолими с правилно хранене, спорт и подкрепа от страна на близките.

Нередовна менструация

Преди месечният цикъл напълно да спре, жената ще забележи, че има по-късни менструални дни или месечните цикли стават нередовни. Може да има колебание в датите, цикълът да настъпва по-рано или по-късно в сравнение с преди. Понякога се наблюдава по-обилно или по-намалено кървене. Всички тези настъпващи промени в месечния цикъл се дължат на хормоналния дисбаланс, който настъпва.

Сухота на влагалището

Сухотата на влагалището се дължи също на хормонални промени. Когато спадат нивата на естроген, това предизвиква изтъняване и изсушаване на вагиналната тъкан. Това може да направи сексът дискомфортен, да се усещат сърбеж или дразнене на вагината. Ето защо се препоръчва по време на полов акт да бъдат използвани лубриканти.

Липса на желание за секс

Хормоналният дисбаланс може да окаже негативно влияние и върху либидото на жената. Често медикаментите, които се взимат по време на менопауза или други странични лекарства също могат да се окажат причина за липсата на сексуално желание.

Нарушения на съня

Един от най-често срещаните ранни симптоми на менопауза е нарушеният сън. Събуждане по няколко пъти на нощ, късно заспиване или ранно ставане са едни от най-честите неразположения. Това може да бъде коригирано с редовна физическа активност.

Горещи вълни

Внезапните, непреодолими горещи вълни са част от живота на почти всички жени, които са в менопауза. Дамите описват усещането като леки вълни до такива, които сякаш изгарят тялото и предизвикват обилно изпотяване и зачервяване на лицето. Това отново се дължи на намалените нива на хормона естроген.

Свързани статии

Наддаване на тегло

Друг често срещан симптом на менопауза е наддаването на телесно тегло. Въпреки ограничаването на количеството приета храна и спорта, често се наблюдава покачване на телесното тегло особено в областта на корема. Намалените нива на естроген са причина тялото да запазва повече мастни клетки. От друга страна намалените нива на тестостерона забавят метаболизма, което неминуемо води до покачване на килограмите.

Промени в настроението

Менопаузата е период, който оказва сериозно влияние върху емоционалното състояние на жената. Тя се усеща по-раздразнителна, често изпада в депресия, губи желание за всичко.

Умора

Хормоналният дисбаланс е честа причина за появата на симптоми като умора, слабост и липса на енергия.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Kity ( преди 10 години )
факт! стресът разрушава здравето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
От силния стрес и напрегнатото ни ежедневие, тези симптоми започват да се появяват на все по-ранна възраст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар