Здраве и красота

Арника – благотворното растение с екзотично име

Противовъзпалително и антибактериално средство срещу много състояния

14.03.2014г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Билката арника, наричана още планински тютюн, е диво цвете, наподобяващо маргаритка, което расте в планините в Европа и Северна Америка. Арника обикновено се използва в билкови лекарства за локално прилагане, като мехлеми и кремове, за да ускори оздравителните процеси от натъртвания и травматични наранявания. Билката се смята за силно противовъзпалително средство, болкоуспокояващо, както и антибиотично природно лекарство.

Арника съдържа вещества, които са известни с мощното си противовъзпалително действие, наречени лактони. Тези вещества помагат за предотвратяване и бързо оздравяване на синини и наранявания, като стимулират белите кръвни клетки. Това спомага за разсейването на кръвонасяданията и задържаните течности в наранените участъци.

По тази причина арниката е активна съставка в много медицински и хомеопатични кремове за лечение и облекчаване на травматични наранявания.

Тази билка е ефективна също и при умора на мускулите. Едно проучване в Норвегия показва, че маратонците, които са употребявали мехлеми с арника преди продължителното натоварване на мускулите си, са имали по-малко болка и скованост след това.

Арниката е много подходяща за употреба като добавка към ароматната ви гореща вана. Така ще намалите общата умора, ще релаксирате болката в краката и главата.

Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на арниката са много полезни в борбата с кожните заболявания и възпаления. Екстрактите от растението успокояват тежките симптоми на акне, екзема, дори изгаряния. Но трябва да се отбележи, че арниката в никакъв случай не бива да се прилага директно върху отворени рани, защото предизвиква болезнено дразнене.

Поради тази причина вътрешната употреба на арниката се прилага изключително рядко. Дори в големи количества арниката може да бъде отровна, като симптомите на интоксикация са повръщане, повишена сърдечна честота, слабост и нервни смущения.

При премерени дози, специално за външна стимулация, арниката е същевременно полезна за нервната система, защото повлиява положително конвулсивните нервни нарушения, като припадъци, например.

Благотворното растение стимулира кръвообращението и може да повиши кръвното налягане, затова трябва да се вземе предвид, ако се прилага при хипертоници. Консултирайте се с лекар преди да предприемете употреба на лекарствени продукти с арника.

Обикновено мехлемите с арника се втриват в нараненото или засегнато място чрез масажни движения, но можете да си набавите и течни емулсии, както и сушена арника, която да прибавите към релаксиращата си вана, подходяща за успокояване на мускулите и уморените крака.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай