Здраве и красота

Заболяванията и миризмите, които ги издават

По миризмата ще ги познаете!

17.03.2014г. / 16 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

Лошият дъх невинаги означава зле почистени зъби. Някои миризми не бива да бъдат пренебрегвани, защото може да подсказват за сериозни здравословни проблеми. Дъхът на болния от диабет наподобява миризма на лакочистител, а чернодробните заболявания предизвикват дъх с миризма на сурова риба.

Изследователите открили тези факти са публикували резултати от изследването си в списание Sensors. Там се споменава още, че урината с миризма на амоняк има вероятност да подсказва за инфекции на пикочните пътища. Рубеолата пък прави потта на човек да „ухае“ на прясно оскубани пера, според изследователите.

Хората, страдащи от шизофрения се потят с миризма на оцет, а тези с коремен тиф имат кожа, миришеща на препечен хляб. Странно, нали? Така е, но е много важно да се обръща внимание на всяко отклонение от нормалните телесни миризми.

Свързани статии

Според изследователите някои пациенти са докладвали, че са усещали собствената си миризма на – внимание... рак! Мъж, попаднал в обсега на изследването, твърди, че е усетил миризма на гниеща тъкан, докато е бил болен от рак на простатата. Жена, боледуваща от рак на белите дробове е изтъкнала сходно твърдение за себе си. Тя казва, че миризмата е изчезнала след излекуването на рака.

Според лекарите, участвали в проучването, използването на миризмите, улавянето им и обвързването им с диагностицирането на изброените заболявания, би могло да изиграе съществена роля в ранното откриване и своевременното лекуване на тези така опасни за живота заболявания.

Това, например, би било изключително важно за ранното откриване на рака на яйчниците, тъй като той много често бива открит в стадий, трудно влияещ се от лечение. Ракът на панкреаса също се открива прекалено късно в много случаи.

Тялото произвежда химикали в резултат на нормалния метаболизъм, но при наличие на някакво заболяване, клетките метаболизират по различен начин. Това означава, че те функционират различно, съответно крайните резултати от това са с нетрадиционна миризма.

Дори според някои може да се работи по посока обучението на специални кучета, които да помагат в регистрирането на отклонения в човешката миризма. Това, разбира се, е само в сферата на предложенията на този етап, смятат учени.

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )