Здраве и красота

При запек и жълтеница – репички!

Защо репичките са толкова полезни?

13.03.2014г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Щом настъпи пролетта, (често и по-рано), на трапезата ни винаги слагаме прясна салата, към която добавяме и вкусните и леко пикантни репички. Освен че правят храната по-вкусна, те имат много ползи за здравето. Ето няколко добри причини да хапвате по-често от тях.

Помагат при жълтеница

Репичките са изключително полезен зеленчук за стомаха и черния дроб, тъй като действат като мощен детоксикатор. Те пречистват кръвта, премахват токсините и са полезни при лечението на жълтеница, тъй като намаляват нивата на билирубин. Консумацията на репички намалява и разрушаването на червените кръвни клетки, което се случва на боледуващите от жълтеница.

Помагат при ухапвания и ужилвания

Репичките могат да помогнат на организма не само вътрешно, но и външно. Когато ви ухапе или ужили насекомо, натрийте засегнатото място с репичка или го намажете със сок от репички. Това ще намали сърбежите, болката и подуването.

Помагат при респираторни заболявания, треска и болки в гърлото

Репичките помагат за премахването на излишната слуз в гърлото, а също така помагат и за намаляването на болките. Ако имате запушени синуси, хубаво е да хапвате всекидневно репички, защото те спомагат за прочистването им. Сокът от репички се бори по естествен път с високата температура по време на настинки и грип. Техните полезни съставки и свойства намаляват неразположенията при различни респираторни проблеми.

Поддържат здрави пикочните пътища

Репичките са един от зеленчуците, за които може да се каже, че са добър диуретик. Сокът от репички помага при възпаление на пикочните пътища и облекчава чувството на парене по време на уриниране. Прочиства бъбреците и инхибира инфекцията от тях и отделителната система.

Подходящи са за всяка диета и помагат при запек

Консумацията на репички може да засити глада ви като същевременно и ще хидратира тялото ви. Репичките са с ниско съдържание на смилаеми въглехидрати. Съдържат много вода, полезни фибри, помагат за поддържането на нисък гликемичен индекс, задвижват метаболизма и подобряват работата на червата. Изключително полезни са за хора, които страдат от запек.

Грижат се за здравето на сърцето

Репичките са богати на антоцианини, които са вид флавоноиди. Според специалисти консумацията на репички е свързана с намаляване появата на сърдечносъдови заболявания, а също така имат противовъзпалителни и противоракови свойства.

Свързани са с лечението на много видове рак

Малките червени зеленчуци са богати на витамин С, фолиева киселина и са препоръчвани на пациенти, страдащи от рак на дебелото черво, на бъбреците, на червата и други. Репичките са от семейството на кръстоцветните зеленчуци и са пълни с антиоксиданти. В тях са открити вещества, които имат голямо въздействие върху генетичните пътища на раковите клетки.

Грижат се за кръвното налягане

Репичките са много добър източник на калий, който е свързан с намаляването на кръвното налягане. Консумацията на репички намалява и наслагването на плаки по кръвоносните съдове, което подобрява кръвния поток.

Свързани статии

Подходящи са за консумация от пациенти, страдащи от диабет

Репичките имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не влияе негативно върху нивата на кръвната захар. Репичките помагат и за усвояването и регулирането на захарите в кръвта.

Грижат се за здравето и красотата на кожата

Репичките са богати на витамин С, фосфор, цинк и витамини от групата B. Всички те допринасят за доброто здраве и красотата на кожата. Високото съдържание на вода в тях хидратира кожата. Консумацията на репички може да помогне за намаляването на обривите по кожата.

И не на последно място, консумацията на една чаша репички на ден ви дава 15% от необходимия прием на важния витамин С, който укрепва защитните сили на имунната система.

Коментирай