Здраве и красота

Как да намалите омазняването на косата?

Използвайте отвара от чай

15.03.2014г. / 08 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За бързо омазняващата се коса се приема тази, която на първия или втори ден след миенето вече е мазна в корените, а понякога и по дължината на косъма. Повишената секреция на себум от мастните жлези на скалпа е причина за честото омазняване.

Мазната коса предизвиква ежедневен дискомфорт, който с няколко домашни грижи може да бъде намален. Освен изплакването с оцет и вода и нанасянето на гел от алое върху скалпа, има още няколко трикове за справяне с проблема.

Чай

Чаят съдържа важна съставка, наречена таининова киселина, която спомага за регулиране секрецията на себум от кожата. Всичко което трябва да направите е да сварите сушени листа от коприва, зелен чай, розмарин (тези са едни от най-добрите билки за коса, които може да ползвате заедно или отделно) и да изплакнете косата си с изстиналата отвара след като сте я измили с шампоан и балсам. Повторно изплакване с чиста вода след нанасяне на отварата не е необходимо.

Алкохол

Алкохолът е ефективно средство за справяне с бързо омазняващата се коса. Водката е идеален тоник, който може да ви помогне да намалите омазняването. Направете си разтвор от една чаша водка с две чаши вода. Нанесете от сместа в корените на вече измитата коса и оставете за няколко минути. След това изплакнете с чиста вода.

Свързани статии

Мед

Медът не само подхранва, но също има лековито действие при мазни коси. Смесете няколко лъжици мед с един или два белтъка. Разбъркайте добре и нанесете маската върху сух скалп с леки масажни движения. Оставете да действа 30 минути и след това измийте косата си с подходящ шампоан. Правете тази грижа два пъти седмично.

Лимонов сок

Пресният сок от лимон също благоприятства състоянието на кожата на скалпа и е доказан лек при мазни коси. В купичка смесете сокът на 1 или 2 лимона и три супени лъжици мед. Разбъркайте добре и нанесете върху сух скалп. Оставете да действа 20 минути и измийте косата си както обикновено.

Може и да изплаквате косата си със смес от пресен лимонов сок и вода. Това също ще намали омазняването.

Коментирай
Свободно време