Здраве и красота

Напитки с анти-стареещ ефект

Сок от моркови за здрави очи и остър поглед

19.03.2014г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

В ежедневието си освен вода, хората консумират и напитки като кафе, чай и т. н. Голяма част от тях не само освежават, разбуждат и имат приятен вкус, но и имат анти-стареещ ефект. Ето някои от тях.

Пресен сок от розов грейпфрут за гладка кожа

Розовият грейпфрут дължи цвета си на каротеноида ликопен , който се съдържа в него. Благодарение на него вие ще поддържате кожата си гладка. Според учени тези хора, които имат по-висока концентрация на ликопен в организма си имат значително по-гладка и красива кожа.

Вино, за да се предотврати болестта на Алцхаймер

Алкохолът в малки количества може да намали риска от деменция и болестта на Алцхаймер. С възрастта, мозъчните клетки умират, което води до пропуски в паметта и проблем в предаването на импулси между мозъка и останалата част на тялото. Умерената консумация на вино може да предотврати появата на тези пропуски. Учените обаче отбелязват, че във високи количества алкохолът убива мозъчните клетки, което може да е предпоставка за трайна загуба на паметта.

Какао за здраво сърце

Според проучвания хората живеещи на островите Сан Блас, край бреговете на Панама, са с малък процент на сърдечносъдови заболявания. Защо? На тези места се приготвя традиционна напитка, съдържаща големи количества какао. Какаовите зърна са богати на флаваноли, които помагат за поддържане на доброто здраве на кръвоносните съдове. Поддържането на здрави кръвоносни съдове намалява риска от високо кръвно налягане, диабет тип 2, деменция и други.

Соево мляко за стегната кожа и по-малко бръчки

Соевото мляко е богато на изофлавони, които помагат за запазване на колагена в кожата, който я прави стегната и млада. Учени направили редица тестове с мишки, които са били хранени с изофлавони и изложени на UV радиация. Резултатите показали, че тези, които са били захранвани с изофлавоните имат по-малко бръчки и по-гладка кожа за разлика от останалите. Ето защо учените смятат, че консумацията на соево мляко намалява риска от недостатъчно количество колаген в кожата.

Свързани статии

Сок от моркови за добра памет

Морковите съдържат лутеолин, флавоноид, за който се смята, че намалява влошаването на познавателната способност, което неминуемо се случва с напредването на възрастта. Ето защо е хубаво да консумирате по-често от него. Лутеолин се съдържа и в чушките, целината, розмарина и мащерката.

Портокалов сок за добро здраве на очите

Редица изследвания са доказали, че хората с ниски нива на антиоксиданти са по-склонни да развият свързана с възрастта макулна дегенерация, отколкото тези с по-високи нива. Пресният портокалов сок е богат на витамин С, който е мощен антиоксидант и може да намали риска от появата на това заболяване. За учените все още не е напълно ясно как антиоксидантите предпазват очите, но смятат че те се натрупват в ретината и предпазват окото от свободните радикали, увреждащи клетките.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Поли ( преди 10 години )
сокът от моркови ми е любим още от дете.. не знам дали подмладява, но е добър за сърцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Много ми харесват тези напитки. Особено виното срещу Алцхаймер:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар