Здраве и красота

Най-необходимите витамини и минерали за активно спортуващите

Кой витамин възстановява мускулите след тренировка?

20.03.2014г. / 13 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Тези от вас, които могат да се нарекат активно спортуващи, се нуждаят от достатъчно витамини и минерали, за да имат енергия, издръжливост и да са в добро здраве. Освен чрез пълноценното хранене, добре е спортуващите да приемат и допълнително количество витамини и минерали, за да поддържат добра форма. Вижте от кои не бива да лишавате организма си.

Витамини от групата B

Тези важни витамини помагат за превръщането на въглехидратите и протеините в енергия. Приемани от активно спортуващи, те правят тренировката им в пъти по-ефективна.

Витамин В2 активно участва и в производството на червените кръвни клетки, важни за отделянето на енергия. Активно спортуващите не бива да допускат дефицит на витамин В12, тъй като това може да бъде причина за възникването на анемия, както и намалена работоспособност. Витамин В12 също участва в производството на червени кръвни клетки и освобождаването на енергия. Друг важен витамин от групата В е витамин В6, който отговаря за много метаболитни функции.

Витамин C

Това е един от най-добрите витамини за спортисти. Той съдържа антиоксиданти, които спомагат за премахването на токсините от организма, като по този начин предотвратява възникването на инфекции и заболявания.

Витамин С спомага за възстановяване на кожните клетки и тъкани, а също така увеличава и производството на колаген. Колагенът поддържа кожата млада и стегната, но от друга страна е много важен за здравето и функциите на костите и мускулите.


ВитаминD

Според специалисти този витамин е най-важният за тези, които спортуват активно. Витаминът се произвежда от тялото ни при излагане на слънце, ето защо през останалото време трябва да се приема под формата на хранителна добавка или да се консумират храни, богати на този витамин.

Витамин D подобрява здравината на костите. Също така е важен за защитните функции на имунната система, намалява риска от нараняване, възпаление и увреждане на мускулната функция.

Свързани статии

Витамин Е

Благодарение на този витамин могат да се намалят нивата на липидните повреди, които могат да възникнат по време на тренировки. Благодарение на него може да се намали възпалението и болката в мускулите, които обикновено настъпват след тренировка.

Калций

Калцият заедно с минерали като магнезий, бор и витамини D и К, е от особено значение за здравето на костите и за предотвратяване на увреждането им.

Желязо

Не бива да се допуска дефицит на желязо и то не само, защото това повишава риска от появата на анемия, но и защото то е особено важно за транспорта на кислород до клетките, както и за мускулната функция.

Магнезий

Той е необходим за мускулната функция, енергийния метаболизъм, здравето на костите и електролитния баланс по време на тренировка.

Снимка: photl.com

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Мани ( преди 10 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Аз редовно спортувам и пия витаминен комплекс, много помага за добрата форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар