Здраве и красота

Мокрите кърпички за почистване на грим – враг или приятел на кожата?

Мокрите кърпички могат да ускорят процеса на стареене на кожата

20.03.2014г. / 17 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

В забързаното ежедневие невинаги остава време на жените да се погрижат за кожата на лицето си. Често те прибягват до почистващи средства за кожата на лицето, които им спестяват време, като мокрите кърпички за почистване на грим. Те обещават бързо, сравнително евтино почистване на кожата.

Но как се отразява това на здравето и красотата й? Според материал, публикуван в Daily Mail, мокрите кърпички за почистване на грим всъщност не почистват ефективно остатъците от грим, а причиняват запушване на порите, отпускане на кожата и по-ранна поява на бръчки. Как причиняват отпускане на кожата?

Почистването на лицето не бива да става с резки движения и да бъда агресивно, особено в областта на околоочния контур. Когато използвате лосион за почистване на грим, вие полагате минимални усилия, за да почистите кожата, докато с кърпички се налага да натискате, търкате кожата, което е пагубно за нейната красота и еластичност.

Свързани статии

Според специалистите повечето мокри кърпички за почистване на грим съдържат твърде тежки вещества, които без изплакване, оставайки върху кожата, може да доведат до зачервяване и възпаление, тъй като те определят този вид почистване като да измиеш кожата си със сапун и след това да не го изплакнеш.

Наред с повърхностно активните вещества, някои от тези кърпички съдържат и алкохол, което е причина за изсушаването на кожата и около очите. Мокрите кърпи не се препоръчват и при кожни проблеми като розацея или екземи.

Това, което съветват специалисти и дерматолози е колкото се може по-рядко да използвате мокри кърпички за почистване на грим (например ползвайте ги при пътуване, къмпинг, фитнес и т. н.), като след тяхното използване задължително изплакнете кожата си с чиста вода и нанесете овлажняващ крем.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 10 години )
Съгласна съм с Яна, има много по-хубави тоници, изцяло от естествени материали и пак излизат по-евтино от пакет кърпи, каквито ще да са тия кърпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Зависи какви са кърпичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Яна ( преди 10 години )
никога не си почиствам лицето с мокри кърпи, а и те не са хич евтин вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар