Здраве и красота

Алтернативи на пастата, които не съдържат глутен

Царевична паста

21.03.2014г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Глутенът е вид протеин, който се намира в определени видове зърнени култури и особено в пшеницата. Много хора имат непоносимост към глутена, който може да причини редица неразположения като стомашни спазми, умора, диария, загуба на тегло, подуване на корема, невъзможност на организма да усвоява хранителните вещества от храната и други.

Това е причина страдащите от тази непоносимост да пропускат консумацията на едни от любимите си храни като спагетите. Има много здравословни алтернативи на продукти за направата на паста, които не съдържат глутен, като например пастата направена от царевица. Този вид паста, както и останалите изброени алтернативи, могат да бъдат закупени от биомагазините.

Киноа базирана паста

Пастата направена от киноа е здравословна алтернатива на обикновената паста и по никакъв начин не отстъпва на вкус и текстура на нея. Киноата се счита за суперхрана, защото има високи хранителни стойности. Организмът ви получава всички необходими хранителни вещества като протеини, фосфор, магнезий, желязо, без да съдържа глутен.

Макаронени изделия от кафяв ориз

Това е най-близката по структура до пшеницата алтернатива без глутен. Толкова близка, че понякога дори италианец не би могъл да открие разлика във вкуса й. Меки на вкус, тези макаронени изделия са подходящи за всякакви кулинарни експерименти, а крайният резултат не е никак лош.

Паста от бял ориз

Тази паста отнема по-дълго време за приготвяне. Хубаво е след варенето й да се изплаква веднага със студена вода. Пастата има чудесен лек вкус и е подходяща за всички видове сосове.

Свързани статии

Паста, направена от боб, наречен мунг

Странното име на основния продукт за тяхната направа не бива да ви отблъсква. Тези продукти са неутрални на вкус и с високо съдържание на протеини и фибри. За разлика от обикновения боб, бобът мунг се усвоява много по-лесно от храносмилателната система и не образува излишни газове.

Паста от елда

Пастата от елда има интересен вкус. Консумирайки я приготвена с любимите ви сосове, вие не само се храните с продукт лишен от глутен, но такъв, който стабилизира нивата на кръвната захар и холестерола.

Келп (кафяво водорасло) юфка

Рядко може да намерите от тях в обикновените ресторанти, но видители ги в менюто си, поръчайте от тях. Те не трябва да се варят, богати са на минерали, желязо, йод, калций, магнезий, фолиева киселина. Те са и с ниско съдържание на калории и имат хрупкава текстура.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай