Здраве и красота

Диетата на Аткинс в индийски вариант

Здравословни въглехидрати без драстично гладуване

22.03.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Много диети са предназначени не само да ви накарат да отслабнете, но и да си доставите мускулен тонус и необходимите хранителни вещества. Въпреки това, обаче, в повечето случаи те ви изтощават, а и ви вбесяват, защото храната в тях е толкова различна от тази, която обикновено приготвяте вкъщи и изисква специално внимание и отделен ресурс.

Ако проявявате интерес към диетата на Аткинс, която не изисква чак толкова различни и специфични храни, може да ви е интересно да се запознаете с индийския й вариант.

Какво представлява диетата на Аткинс?

Това е нисковъглехидратна диета, създадена от д-р Робърт Аткинс. Диетата на Аткинс включва ограничаване на въглехидратите, за да подпомогне метаболизма на тялото в изгарянето на глюкозата като гориво, складирано в телесните мазнини. Този процес се нарича кетоза и започва когато нивата на собствения инсулин в кръвта са ниски, а това най-често се случва преди хранене.

Фаза №1 – Индукционната фаза

Тук въглехидратите се намаляват до 20 г на ден. При тази фаза има най-бърза загуба на тегло и позволява храни, които са по-калорични по принцип, като същевременно се ограничават много други.

Фаза №2 – Отслабване

Тук въглехидратите бавно се връщат в хранителния режим. Първо се добавят зеленчуците и пълнозърнестите храни, а по-късно и плодовете.

Например – яйца за закуска с портокалов сок или плод. Огромна купа зеленчуци за обяд с една пълнозърнеста филия хляб. Междинни закуски – ядки и сирена. Вечерята се състои от малка купа салата с риба или пилешко месо на скара. Тази фаза продължава, докато не свалите 5 кг.

Фаза 3 – Пре-поддръжка

Когато хората са близо до целта си, често загубата на тегло се забавя и дори има известен ретрограден момент, в който се качват килограми. Добре е да се установи точният грамаж въглехидрати специално за вас, за да сте сигурни, че няма да навредите на организма си. Консултирайте се с лекар.

Свързани статии

Примерно меню за трета фаза – за закуска овесени ядки или две яйца с филия хляб и плодове. Обяд – една голяма купа зеленчуци или пилешко. Междинни закуски – една или две индийски палачинки доса (направени от оризово брашно) или идли (традиционна закуска в Южна Индия, наподобяваща кексче. Папуда също е много широко използвана бобова култура в индийската кухня. Изключително полезна е и както повечето култури от семейство Бобови съдържа бавно разграждащи се въглехидрати.

Фаза №4 – Поддръжка

Много е важен индивидуалният отговор на организма спрямо ограничаването на въглехидратите. Когато установите своите лични особености на тялото, ще знаете как точно да се храните и да съчетавате храните, за да поддържате теглото си оптимално.

Какво ще ядем? Тази фаза е продължение на пре-поддръжката, където е установено, че нивото на въглехидратите достига определен баланс. Ако вече сте разгадали кодовете на тялото си и смятате, че можете да поддържате теглото си с ядене на ориз всеки ден – можете да го направите. Ако след 2-3 месеца почувствате, че качвате килограми – намалете въглехидратите.

Не забравяйте редовните упражнения! Поддържането на красива и стройна фигура изисква упоритост и търпеливост.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 10 години )
Е този Аткинс не го ли отрекоха като модел на хранене ??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар