Здраве и красота

Rainbow диета

По-здрави и в добра форма

29.03.2014г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Пролетта настъпи, а с нея се събуждат не само нови сили в нас, но и желанието да започнем сезона с лек разтоварващ режим. С всеки изминал ден на пазара ще намирате все по-богат избор от пресни и полезни плодове и зеленчуци. Ето защо споделяме една цветна и детоксикираща диета – Rainbow diet.

Както се досещате в хранителния й режим са включени много свежи цветове. Тази диета е подходяща и за летните месеци. Характерно за нея е, че се консумират само плодове и зеленчуци.

Какво ви дават цветните плодове и зеленчуци?

Оранжевите плодове и зеленчуци са с висока концентрация на бета-каротин. Той има защитно действие върху организма и особено върху кожата. Благодарение на него тя ще изглежда здрава и млада. В тази група са портокали, грейпфрут, праскови, пъпеш, кайсии и други.

Червените плодове и зеленчуци съдържат мощни антиоксиданти и подобряват притока на кръв. Те намаляват задържането на излишни течности в организма и намаляват появата на целулит. В тази група влизат червено цвекло, домати, червени чушки, боровинки, стафиди, ягоди и други.


Свързани статии

Зелените зеленчуци и плодове са богати на вода, фибри, витамини и минерали. Те помагат да намалите натрупването на токсини в организма. Тук влизат броколи, манго, спанак, зелени салати, зелен лук, киви, коприва, магданоз и други.

Лилавите плодове и зеленчуци се грижат за здравето на сърцето и предотвратяват преждевременното стареене. В тази група влизат лилаво зеле, лилави картофи, смокини, сливи, къпини и други.

В групата на жълтите и белите плодове и зеленчуци са бананите, ябълките, тиквичките, сладки картофи, жълти чушки, ананас, царевица, чесън, гъби и много други.

Как се спазва тази диета? Всеки ден трябва да е в определен цвят. Например в понеделник яжте само бели плодове и зеленчуци, вторник само жълти, сряда само оранжеви, четвъртък е за червените плодове и зеленчуци, петък за лилавите, в събота всичко е зелено.

Изследвания показват, че този начин на хранене помага за укрепване на имунната система, намалява риска от появата на някои видове рак, понижава високото кръвно налягане, поддържа пикочните пътища здрави, подобрява паметта и други. Не се разрешава консумацията на захар, сол, олио, оцет.

Снимка: photl.com

Коментирай