Здраве и красота

5 причини за ниска концентрация и загуба на памет

Липсата на сън е една от основните причини

25.03.2014г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Забравяте ли често дати, факти, събития или къде сте оставили ключовете си или какво закусихте сутринта? Ако това се случва при вас, вероятно имате спад в концентрацията и нарушения в паметта. Те се дължат не само на напредването на възрастта. Могат да се случат както при по-възрастни хора, така и при по-млади, но и при деца. Споделяме някои от най-типичните причини за лоша памет.

Депресия

Когато човек е депресиран, това оказва влияние върху концентрацията и върху това да си припомня стари случки, събития, дати, факти, които са се случили скоро. Депресията може да бъде отключена при различни стресови ситуации, загуба на близък човек и т. н. От друга страна отрицателни емоции като разсеяност, тревожност, страх, също могат да бъдат причина за невъзможност да се концентрира човек.

Липсата на сън

Сънят е важен, за да възстановите тялото. В нашия мозък се създават няколко вида мозъчни вълни. Едни от тях се създават по време на сън. Точно тези са отговорни за съхраняване на спомените в мозъка ви. Тези мозъчни вълни също прехвърлят спомените на префронталния кортекс, който е част от мозъка, съхраняващ дълготрайни спомени.

Когато не спите достатъчно, вашите спомени не са в състояние да се движат към префронталния кортекс, а това води до забравяне и загуба на краткосрочната памет. Ето защо човек се нуждае от поне 8 часа сън на нощ.

Недостиг на тиамин (витамин B1)

Тиамин е важно хранително вещество, което е необходимо за метаболизма. То спомага храната да се превръща в енергия. Витамин B1 е е отговорен за нормалното функциониране на нервната система. Според учени големи количества от него се намират в мозъка и спомагат за производството на невротрансмитери, които влияят на настроението, паметта, движението и мисълта.

Не бива да се допуска дефицит на този витамин, защото липсата му може да е причина за появата на синдром на Вернике – Корсаков, който е вид неврологично разстройство, което води до краткосрочна и дългосрочна загуба на паметта.

Употреба на някои медикаменти или употреба на наркотици

Има някои медикаменти, които се приемат за разрешаване на даден здравословен проблем. Те съдържат вещества, които могат да повлияят на концентрацията и паметта. Употребата дори на най-леките наркотици може да доведе до сериозни физически и психологически проблеми.

Свързани статии

Употребата на наркотични средства може да доведе до спад в паметта, тъй като тези вещества влияят на хипокампуса или частта от мозъка, която отговаря за когнитивните функции. В резултат на това паметта отслабва и се влошава.

Честа употреба на алкохол

Много научни изследвания са доказали, че честата употреба на алкохол може да доведе до множество здравословни и психични проблеми, включително и до увреждане на паметта. Хората, които често посягат към чашката са определяни като разсеяни, неспособни да запомнят определен обем от информация или да се сетят за определени събития и факти.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Липсата на сън ми е голям проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
!!! ( преди 10 години )