Здраве и красота

Комбуча – еликсирът на безсмъртието

Ползите за здравето от благотворната напитка

30.03.2014г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Чували ли сте за Комбуча – напитката, идваща от Древен Китай, наречена „еликсирът на безсмъртието“. Той се употребява вече повече от 2000 години и има богата история. Здравословните му ползи са многобройни – предотвратяване на рак, артрит и други дегенеративни заболявания.

Комбуча представлява подсладен със захар чай от ферментирала китайска гъба, чиято колония от благородни бактерии и дрожди, прави уникалния свеж вкус на напитката.

През първата половина на 20 век били направени обширни научни изследвания в Русия и Германия, изучаващи здравните ползи на комбучата, най-вече заради нарастващия брой на заболели от рак. В стремежа си да намерят лек руските учени установяват, че цели селища в Русия изглеждат някак „имунизирани“ срещу рак и хипотетично си обясняват този феномен с повишената консумация на комбуча (наречена „чай квас“) в тези райони.

Германските учени продължават изследването в своята територия и го доразвиват. Така комбуча стига чак до Америка, където набира още по-голяма популярност.

Какви са ползите за здравето от особената напитка? Безспорно много!

Детоксикация

Детоксикацията на организма е много важна за здравето, особено на черния дроб, който е една своеобразна пречиствателна станция за тялото и претоварването му може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Детоксикацията играе важна роля и за превенцията на рака. Комбуча е много богата на ензими и полезни бактериални киселини, които тялото използва в борбата с вредните агенти.

Комбуча е много богата на глюкарова киселина, която според лекарите има най-важната роля в борбата с туморните заболявания. Дори руският писател и Нобелов лауреат Александър Солженицин твърди, че чаят от комбуча е излекувал рака на стомаха, който той е имал по време на интернирането му в руските трудови лагери през комунистическия период.

Американският президент Роналд Рейгън също успява да спре разпространението на рака си, който бива открит през 1987 година с помощта на отварата от комбуча. Той умира чак през 2004 година и то, забележете – от старост, не от рак!

Свързани статии

Цялостна грижа за здравето

Комбуча съдържа глюкозамини, които са мощно превантивно средство срещу всички форми на артрит. Глюкозамините увеличават синовиалната течност (течността вътре в ставата) и провокират производството на хиалуронова киселина. Функциите на хиалуроновата киселина по отношение на ставите и костния апарат са свързани с облекчаване на артритните болки, опазване на хрущялната структура. Гъвкавостта на ставите и съединителната тъкан значително се подобряват.

Комбуча подпомага храносмилането и здравето на червата

Тази естествено ферментирала бактериална колония прави чаят от комбуча природен пробиотик. Той подобрява храносмилането, борбата със свръхрастежа на кандида, подобрява също умствената острота, стабилността и настроението. Симптомите на депресия и безпокойство също биват положително повлияни.

Повишаване на имунитета

Комбуча е силен анти-оксидант, което засилва имунната система и прави организма устойчив на инфекции.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Домашница ( преди 9 години )
До Ивана: Здравейте, ние отглеждаме чаената гъба Комбуча и можем да Ви дадем. Можете да се свържете с нас на domashnica***abv.bg, за да Ви дадем повече информация за ползите, впечатленията от гъбата и как да я отглеждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
пфу, да пия мухлясала гъба - как ли пък не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Ивана ( преди 9 години )
Само не разбрах от къде да си набавя тази гъба за да си направя този така лековит чай? Дайте информация,а и рецепта та да е ясно на нас простосмъртните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време