Здраве и красота

Етерично масло от иланг-иланг укрепва здравето

Не само в козметиката, но и в медицината

27.03.2014г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Растението иланг-иланг се среща в тропическите гори на южно тихоокеанските острови – Индонезия, Филипините, Ява, Суматра, Коморски острови и Полинезия. Етеричното масло от това растение има невероятни свойства – действа едновременно като натурален антидепресант, има антисептично, успокояващо, антисеборейно действие, афродизиак е, а помага и при безсъние.

Етеричното масло от иланг-иланг доскоро не е било особено популярно, но с хилядите реклами и козметични продукти, съдържащи в състава си екстракти от благотворното растение, вече сме запознати с името му, но какво знаем за него?

Иланг-иланг се използва все по-широко в козметичната индустрия и ароматерапията. Лечебните свойства на това растение се използват широко за медицински цели.

Антидепресант

Иланг-иланг е едно от най-древните средства за лечение на безпокойства, депресия и различни видове психични разстройства. То има свойството да отпуска както тялото, така и духа, като по този начин повлиява благоприятно симптомите на тревожност. Има ободряващ ефект върху настроението и предизвиква чувство на радост. Ефективно е при лечение на хора, страдащи от нервни кризи, остра депресия, възникнала при шокови ситуации (катастрофа, инцидент, смърт).

Антисеборейно средство

Себореята или себорейната екзема е изключително неприятно заболяване, което се причинява от неправилно функциониране на мастните жлези. Резултатът от това заболяване е нередовно производство на себум и произтичащата от това инфекция на епидермалните клетки. Кожата става болезнена и бледожълта и независимо дали е суха или мазна, започва излющване.

Етеричното масло от иланг-иланг повлиява много добре тези симптоми и намалява болезненото лющене и сърбежа.

Свързани статии

Антисептично действие

Всички рани, като порязвания, ожулвания, изгаряния не само зарастват по-бързо, но и биват предпазени от развитие на гнойна инфекция при употреба на етерично масло от иланг-иланг. То помага при сепсис, тетанус, като потиска растежа на бактериите и микробите и дезинфекцира раните.

Афродизиак

Етеричното масло от иланг-иланг активира желанието за интимност и подобрява издръжливостта. Много двойки подобряват сексуалния си живот благодарение на него. Полезно е за хора, изгубили интерес към секса вследствие на професионално натоварване, стрес, депресивни състояния. Понижаването на либидото е нарастващ проблем на съвременното общество, затова може да се обърнем към древните методи за поддържане на искрата.

Успокоително действие

Няколко капки от чудотворното растение по чаршафите или възглавницата и ще спите като къпани. Маслото от иланг-иланг освобождава от стреса по метода на ароматерапията, премахва гнева, безпокойството, като едновременно с това подбужда чувство на спокойствие и удовлетвореност.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Обичам етеричните масла, наистина помагат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар