Здраве и красота

26 март – международен ден за информираност за епилепсията

30% от хората в Европа с епилепсия не се повлияват от антиепилептичните медикаменти

26.03.2014г. / 13 11ч.
Мария Дуковска
26 март – международен ден за информираност за епилепсията

Днес, 26 март, е международен ден за информираност за епилепсията – Purple Day.

Проблемът с болестта е много сериозен, а данните сочат, че 30% от хората в Европа с епилепсия не се повлияват от антиепилептичните медикаменти. Много от тях могат да бъдат излекувани при правилна диагноза с хирургично лечение.

Екипът на бизнес център „Земята и хората“ избра каузата, за да започне серия благотворителни инициативи, с които ще изпълни мисията си в посока симбиоза между земята и хората, синхрон между материята и духа.

Заедно с Фондация „Епилепсия“, Център за хирургия за епилепсия – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и с подкрепата на Българско дружество по неврохирургия, ръководството на комплекса организира първата в България Purple Night.

Събитието е своеобразно продължение на Purple Day, като има изцяло благотворителна цел и информирана насоченост и ще се проведе в петък, 28 март в ресторанта на хотела.

Поканени са представители на бизнеса, които с присъствието си ще подпомогнат събиране на средства за консумативи с цел провеждане на продължително ЕЕГ мониториране при пациенти с резистентна на медикаменти епилепсия.

Хирургията може да се проведе само след прецизно изследване, а основен проблем е, че такова изследване и консумативите за него не се реимбурсират от държавата. Например, за един пациент стойността на интракраниалните електроди за изследването е средно около 12 000 лв. В момента закупуването на тези електроди се покрива само при малки пациенти с епилепсия от Фонда за лечение на деца.

Коментирай
Свободно време