Здраве и красота

Какво облекчава себореята?

Мъчителният сърбеж и зачервяване могат да бъдат повлияни много добре с натурални методи

30.03.2014г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Себореен дерматит, или още себорея, себопсориазис, себорейна екзема, пърхот, е хронично, рецидивиращо кожно заболяване. Себореята е възпалително заболяване, което може да засегне кожата на главата, лицето и торса. Обикновено този вид дерматит представлява люспеста, сърбяща и зачервена кожа. Причинява се от нарушения в секрецията на мастните жлези, гъсто разположени по главата.

Как да се спасим от неприятното състояние? Много хора страдат от себорея. Прекомерната употреба на шампоани и други изсушаващи козметични продукти нарушава естествения баланс на мастната секреция и необходимото количество себум намалява.

За да облекчите мъчителните симптоми на себорея, изпробвайте някои от следните предложения за природно третиране на този вид кожно възпаление.

Етерични масла

Смесете равни части лавандулово масло, евкалиптово масло и масло от лайка. Добавете малко количество вода и нанесете с масажни движения. Облекчава сърбежа и зачервяването.

Зехтин

Комбинацията от зехтин и бадемово масло също е много ефективна за сърбежа.

Розмарин

Сварете ситно нарязан розмарин с три чаени торбички лайка. Оставете да изстине, преди да нанесете. Използвайте отварата за изплакване на косата след измиване.

Лимон

Втрийте прясно изцеден лимонов сок върху кожата на главата. Изчакайте няколко минути и изплакнете.

Масло от мента

Етеричното масло от мента облекчава себореята. В една чаша вода добавете няколко капки от маслото. Масажирайте скалпа с получената смес на засегнатите места. Оставете да подейства за няколко минути и изплакнете.

Свързани статии

Ябълков оцет

Смесете една част ябълков оцет и четири части топла вода. Отново масажирайте.

Сода бикарбонат

Направете мека паста като смесите сода за хляб и малко количество вода. Разбъркайте добре, докато стане гладка смес. Втрийте сместа в скалпа и косата и оставете за 30 минути да подейства, преди да измиете с хладка вода.

Масло от чаено дърво

Разредете половин чаена лъжица масло от чаено дърво в 100 мл гел от алое вера. Разбъркайте добре, докато съставките се смесят напълно. Нанесете върху главата и оставете за 30 минути.

Сминдух

Накиснете две супени лъжици семена от сминдух във вода за една нощ. На сутринта сместа се смила на пюре докато се образува паста. Разтрийте я, като отново оставите да действа 30 минути. Изплакнете.

Мащерка

Сварете две чаши вода, след което добавете 4 лъжици суха мащерка. Нека ври в продължение на 10 минути. След като изстине, нанесете след шампоана. Не изплаквайте.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Стаймена Моллова ( преди 8 години )
Аз използвам уринотерапия за борбата със себореята.С никой препарат до сега не съм имала по-добри резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мимоза ( преди 10 години )
Да , това със содата действа. Тя и измива косата, няма нужда от шампоан. След содата , номера с оцета и изплакване. Сърбежа и пърхута чувствително намалява, а и косата е по хубава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Силвия ( преди 10 години )
Виж ти, може да ги пробвам, че е голяма досада това. Макар че някак ми е странно да се омажа със зехтин. Ще видим. Някоя от вас пробвала ли е, момичета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар