Здраве и красота

Невероятните ползи от английската сол

Помага при мазна коса, акне и артритни болки

28.03.2014г. / 14 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Английската сол (магнезиев сулфат) е естествен минерал, който има множество ползи за здравето. Редица изследвания са доказали, че магнезият лесно се абсорбира през кожата. Магнезият спомага за регулирането на редица ензими в организма, намалява възпалението, намалява риска от появата на сърдечни болести и други.

Сулфатът помага за подобряването на усвояването на хранителните вещества, за премахване на токсините и облекчаване на болките от мигрена например.

Споделяме няколко добри примера за това как да се възползвате от нейните лековити и разкрасяващи действия.

Излекувайте акнето

Английската сол има антибактериално и противогъбично действие. За да намалите появата на акне, направете си следната маска. В купичка сложете чаена лъжичка английска сол, малко мед и няколко капки лимонов сок. Маската се нанася на почистена кожа за около10-15 минути. След което се изплаква. Ако акнето е по гърба, трябва да си направите вана с английска сол.

Направете си скраб за тяло

Трябват ви английска сол и ментово масло или друг вид етерично масло, а може и зехтин. Разбъркайте добре съставките и нежно масажирайте стъпалата и останалата част на тялото няколко минути. Този скраб може да ползвате и за лице.

Помага при навяхвания

Ако сте навехнали глезена или китката си, разтворете 2 чаши английска сол във вана или леген и потопете засегнатото място за 15-20 минути. Помага при артритни болкиАко ставите или мускулите ви болят. В случай, че разполагате с вана, разтворете в леко топла вода 2 чаши английска сол. Потопете се във ваната за няколко минути. Ако болката е основно на пръстите на ръцете, разтворете солта в купа или леген и отново потопете за няколко минути.

Помага при ухапване от комари и други насекоми

За да облекчите симптомите от ухапването, разтворете в хладка вода малко английска сол. Напоете памучна кърпа или памучен тампон и поставете върху засегнатото място.

Маски за лице

Свързани статии

Английската сол е изключително подходяща за вашите домашни маски за лице. Ако кожата ви е нормална към мазна, в купичка смесете супена лъжица коняк, 1 яйце, лимонов сок и половин чаена лъжичка английска сол. Маската се нанася на почистено лице за около 10 минути. След това изплакнете и ако е необходимо нанесете подходящ крем.

Ако кожата ви е суха към нормална смесете 1/4 чаша настърган морков, 1 и 1/2 супени лъжици майонеза и половин чаена лъжичка английска сол. Разбъркайте добре, поставете на почистена кожа за 15 минути, след което изплакнете с вода.

Намалете омазняването на косата

Английската сол помага много при по-бързо омазняващи се коси. Към ? чаша шампоан за мазна коса добавете 7 супени лъжици английска сол. Разбъркайте добре и с тази смес измийте косата си.

Намалява болките и неприятната миризма на краката

След дългия работен ден, краката ви често са уморени, болезнени и подути. За да облекчите неразположението и омекотите грубата кожа, в леген с топла вода сипете половин кафена чаша английска сол. Накиснете краката за около 15 минути, след което изплакнете с вода. Това ще намали болката и ще премахне неприятната миризма.

Снимка: photl.com

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Най-голямата ползая от английската сол е да я натъпчеш в *** на някой крадец с помощта на пушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време