Здраве и красота

Домашни маски за всякакъв тип коса

За всеки проблем има природно решение

29.03.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Яйца, кисело мляко, мед – на пръв поглед това са готварски продукти, които използваме в нашето меню. Но те са изключително ефикасни в лечението и поддръжката на красивата коса. Освен това тези съставки са евтини, природни и невероятно полезни. От тях можете да си направите много лесно и бързо домашни маски за коса за различните типове коса и скалп.

Маска за всеки тип коса

Яйцето наистина е много добро за всеки тип коса. Жълтъкът е богат на мазнини и протеини, естествен хидратант е, а белтъкът съдържа ензими, унищожаващи излишните масла на скалпа.

За нормална коса използвайте цялото яйце за ежеседмично подхранване, белтъка само за мазна коса, а жълтъка – за хидратиране на суха и начупена коса. ½ чаша от избраните според косъма ви съставки са достатъчни за еднократна употреба. Втрийте добре в корените на предварително измита коса. Ако симптомите са по-силни, оставете да подейства 20 минути.

Маска за изтощена коса

Стилизиращите продукти, сешоарът и боите изтощават до краен предел косъма, помрачават блясъка и благоприятстват за накъсването му. Тук млечните продукти са много подходящи заради млечната киселина, която нежно отстранява мръсотиите от скалпа като едновременно с това овлажнява.

Втрийте в скалпа ½ чаена чаша заквасена сметана или кисело мляко във влажна коса и оставете за 20 минути. Изплакнете с топла вода, последвана от студена, след това минете с шампоан, както обикновено. Може да се прилага всяка седмица.

Маска за сърбящ скалп

Стресът и климатът, химикалите, с които третираме косата, ежедневното миене, причиняват неприятен сърбеж и пърхот по скалпа. За да се отървете от него, нанасяйте смес от лимонов сок и зехтин в косата. Киселинността на лимоновия сок помага да намалее лющенето на кожата, а зехтинът овлажнява.

Смесете 2 супени лъжици пресен лимонов сок, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода и масажирайте на влажна коса. Нека престои 20 минути. След това измийте с шампоан.

Свързани статии

Маска за суха и увредена коса

Медът е естествен хидратант, който притежава изключително мощни подхранващи качества.

½ чаша мед се втрива бавно във влажна коса и се оставя за 20 минути. Добре е медът да е течен, дори леко затоплен, за да се нанася по-лесно. След това изплакнете с топла вода. Можете също така да добавите 1-2 супени лъжици зехтин, за да направите меда по-отпуснат и лесен за прилагане.

За силно увредена коса, особено от слънчевите лъчи и атмосферните условия, смесването на мед с богата на протеин съставка е много ефективно. Например мед, смесен с 2-3 жълтъка или половин авокадо е много полезен и ефикасен начин за справяне с проблема.

Маска за мазна коса

Изсипете 1 супена лъжица царевично брашно или царевично нишесте в празна солница, като количеството се поръсва равномерно по скалпа на суха коса. След 10 минути използвайте гребен за изресване на нишестето. Ако имате притеснения, че не сте го изресали докрай, изплакнете или измийте с шампоан.

Коментирай