Здраве и красота

Кои храни могат да ви разболеят?

Рискове от заразяване и провокиране на възпалителни огнища

09.04.2014г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Хранителното отравяне е нещо много неприятно и опасно, дори животозастрашаващо в някои случаи. Но е трудно да се определи с точност кои храни са опасни за ядене, отчасти защото сериозните проблеми, които създават, са сравнително редки.

Но като знаем кои са потенциално рисковите храни, това може да помогне да запазим здравето и баланса в организма си. Това не означава да бъдат изключвани напълно от менюто, а да бъдат консумирани с внимание. В организма на всеки човек съществуват потенциални възпалителни огнища, които много лесно могат да бъдат провокирани с неподходяща диета, особено включваща някои от следните храни:

Листни зеленчуци

Да, те са любима храна на мнозина, предпочитани са за направата на десетки видове салати, част от диети за отслабване и здравословни хранителни режими. Към листните зеленчуци спадат къдрава салата, цикория, спанак, зеле, къдраво зеле, рукола, лапад.
Тези зеленчуци провокират възпаляването на редица огнища в организма. Това е така заради замърсяването с изкуствени торове, мръсни отпадни води, замърсяване по време на транспортиране и т. н.

За да предотвратите появата на хранително неразположение, измивайте продуктите много добре под течаща вода. Така ще се предпазите и от така нареченото кръстосано замърсяване – неправилно боравене с месо в кухнята може да разпространи бактерии към другите хранителни продукти, включително зеленчуци, посредством ножове и дъски за рязане, замърсени плотове и др.

Яйца

Тази любима на хиляди по света закуска е свързана с много възпалителни огнища, най-вече причинени от салмонелна бактерия. Тези бактерии могат да се крият във вътрешността на яйцето. Затова правилното готвене е ключът към безопасното консумиране. Рохките яйца са потенциално опасни, тъй като в по-суровото състояние микробите не умират докрай. Избягвайте да ядете продукти, които съдържат сурови яйца, включително сладкиши, теста, тирамису (и други сладкиши, съдържащи кремове и пълнежи със сурови яйца).

Месо

Месото причинява най-много болестни състояние по целия свят. Пилешкото е на първо място по провокиране на различни заболявания и отравяния. Следвано е от говеждото и свинското. Консумацията на месо алангле също се смята за нездравословна. Недостатъчно топлинно обработените меса, сурови яйца, сурово мляко и сурови миди (и други морски дарове) са изключително опасни за консумиране, заради огромния брой болестотворни бактерии в суровото трупно месо и животински продукти.

Свързани статии

Риба тон

Този вид риба може да бъде заразена със скомбротоксин, който причинява зачервяване на лицето, главоболие, спазми. Рибата се заразява с този токсин при недобро съхранение след като бъде уловена. Най-добре е да бъде моментално замразена при транспортирането. Ако температурата на съхранение надхвърли 15 градуса, прясната риба започва да отделя скомбротоксин, който не може да бъде унищожен с варене.

Съветът при консумацията на рибни продукти е да бъдат максимално пресни, за да избегнете рисковете. Рибата тон съдържа също по-високи количества живак, в сравнение с другите видове риба, затова прекомерната й консумация не е препоръчителна. Това важи и за морските дарове, като миди, калмари, скариди и др.

Картофи

Картофите могат да предизвикат различни заболявания, причинени от различни бактерии – листерия, шигела, ешерихия коли и салмонела. Това е така, защото картофите са кореноплодни и при замърсяване на почвата с различни видове микроби, те биват пренесени и върху тях. Замърсяването на почвите също има значение. Кръстосаното замърсяване също е възможно при обработката на картофите.

Сирене

В България сиренето е една от най-консумираните храни. За съжаление, потенциално най-опасни са домашните млечни продукти, заради недостатъчно чистите условия на приготвяне и липсата на контрол. Сиренето може да бъде замърсено със салмонела и листерия, които могат да предизвикат аборт при бременни жени. Препоръчително е те да избягват консумацията на сирена, съдържащи по-големи количества благородни култури, като камембер, бри, синьо сирене.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Всичко най-вкусно, което консумираме ежедневно:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар