Здраве и красота

Още 3 причини да ядем шоколад!

Полезен в много отношения за здравето

08.04.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Борещите се с килограмите хора гледат шоколада от витрините и въздишат, защото той често е сочен като враг номер едно на стройната фигура. Но това не е съвсем така. Вредни са изкуствено подсладените млечни шоколади, които освен врагове на фигурата са и врагове на кръвната захар.

Но проучванията сочат, че антиоксидантите, намиращи се в какаовите зърна, известни като флавоноиди, помагат за намаляване на кръвното налягане, поддържат артериите чисти и ги предпазват от наслагване на плаки, намаляват риска от диабет.

Ето още три неща, които не сте знаели за шоколада и заради които си струва да го хапвате от време на време!

Натуралният шоколад съдържа полезни мазнини

Какаовото масло (основен източник на мазнини в шоколада) съдържа олеинова киселина – мононенаситена мазнина, намираща се и в зехтина, както и стеаринова киселина – вид наситена мазнина, която понижава лошия холестерол! Така че – не забравяйте – наситените мазнини невинаги са лоши!

Свързани статии

Натуралният шоколад помага да ядете по-малко

Изследователи открили, че яденето на 20-30 г натурален шоколад на ден помага на жените да се борят със стреса и безпокойството и намалява нивата на кортизола – хормон, свързан с предизвиканото от стрес и напрежение преяждане и напълняване. Що се отнася до мъжете – участвалите в изследването мъже се чувствали по-доволни и по-малко гладни при редовна консумация на тъмен шоколад (не по-малко от 70% какаова маса) в сравнение с онези, изключили шоколада от диетата си.

По-добре да е горчив!

Натуралният, неподсладен какаов екстракт е без захар, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с останалите видове шоколад, но има горчив вкус. Заради това много хора предпочитат сладкия млечен шоколад, който всъщност няма тези здравословни качества, които притежава натуралният. Обработката на какаовите зърна значително намалява антиоксидантите в тях, затова използвайте неалкализирано какао на прах в своята кухня, за да сте сигурни в здравословните му качества!

Снимка: Photl

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Жени ( преди 10 години )
преди не обичах тъмен шоколад, но след една диета, в която хапвах малко и от него ми стана любим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
На мен не са ми необходими причини за да ям шоколад:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар