Здраве и красота

Храни, които дразнят жлъчката

Избягвайте пържените храни

15.04.2014г. / 08 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Жлъчката е орган, разположен под черния дроб, в горната дясна част на корема под последното ребро. Тя има особено важна функция, тъй като помага на тялото да смила мазнините, които приемате с храната. Черният дроб отделя жлъчни сокове, които се съхраняват в жлъчния мехур.

След консумацията на определена храна или напитка, храносмилателният процес е започнал, а с това и работата на жлъчния мехур. Често дори и да нямате камъни в жлъчката или други здравословни проблеми свързани с нея, прекалената консумация на определени храни може да я раздразни.

В следствие на това вие може да усетите тежест, леко парене или болка от дясната страна на корема, да имате гадене, липса на апетит или горчив вкус. В тези случаи винаги е добре да се консултирате със специалист, особено, ако симптомите зачестят или се усилят.

Но вижте на какво е добре да обърнете внимание. Не изключвайте напълно тези храни от менюто си, но и не прекалявайте с приема им.

Месо с високо съдържание на мазнини

Тлъстите меса, каймата, беконът и колбасите са едни от храните, които след консумация могат да раздразнят жлъчния мехур. Когато консумирате от тях жлъчката трябва да работи извънредно и количеството жлъчни сокове, които тя отделя да бъдат в повече, за да може да се справи с тези тежки мазнини. В резултат на това вие усещате тежест и напрежение в дясната част на корема си.

Пържени храни

Логично след мазните меса е да споменем и пържените и мазни храни, които също дразнят жлъчния мехур. Към пържените храни спадат не само пържените картофки и панираното пиле, но и пържените яйца.

Кисели храни

Киселите храни като туршии, цитрусови плодове, доматените сокове, могат да причинят дразнене не само на стомаха, но и на жлъчния мехур. За да намалите неразположенията, консумирайте по-рядко от тях и в никакъв случай на празен стомах.

Свързани статии

Млечни продукти

Млякото, сирената, сладоледите, кашкавалите съдържат в пъти по-малко мазнини от месото. Но когато те са направени от пълномаслени млека или сметани, нивото на мазнини е голямо, което също може да затрудни работата на жлъчката и да доведе до неразположения.

Рафинирани храни

Към групата на рафинираните храни спадат тестените закуски, бисквити, бял хляб, сладкиши, торти, макаронени изделия. Всичко, което е приготвено от рафинирано пшенично брашно или рафинирана захар може да доведе до дразнене на жлъчката.

Снимка: photl.com

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Магдалена Любенова ( преди 5 години )
Имам камък в жлъчката , но не мога да спазвам диетата на сто процента,тъй като имам семейство и трябва да готвя само за себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 0 rate down comment
Пенчо ( преди 10 години )
е то нищо не остна за ядене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Все любими храни, особено млечните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар