Здраве и красота

Как да се отървем от досадните лунички по кожата?

Луничките могат да бъдат сведени до минимум или напълно премахнати – как?

23.04.2014г. / 14 23ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Имате ли лунички по кожата, които ви се ще да изчезнат? Тези малки, разпръснати из цялото тяло петънца са доказателство за вредното влияние на слънцето. С течение на времето продължителното излагане на слънце кара меланоцитите (клетките, отговарящи за пигментацията на кожата) да произвеждат пигмент, който изплува на повърхността на кожата и вследствие на натрупването му се получават тези досадни петънца.

Много хора искат да се отърват от тях, но как може да стане това по безвреден начин, без да посещавате дерматолог и без да си прилагате скъпи процедури? Луничките могат да бъдат сведени до минимум или напълно премахнати. Как?

Домашни лекове за премахване на лунички

Има няколко стари народни средства за премахване на лунички у дома с обикновени домашни продукти, които са изненадващо ефективни.

Кисело мляко

Мийте лицето си с кисело мляко редовно – този начин не може да накара луничките да се заличат напълно, но е начин да ги накара да избледнеят. Ключова тук е млечната киселина в киселото мляко, която при висока концентрация помага за разсейване на натрупаните пигменти по кожата.

Заквасена сметана

Подобен метод на прилагането на кисело мляко е маската със заквасена сметана. Гъстата като крем сметана се прилага по повърхността на кожата. Оставя се да подейства 15 минути, за да проникне млечната киселина дълбоко в кожата. След това се изплаква с хладка вода. Добре е да се прилага хидратиращ крем след тази маска, за да се предотврати евентуална сухота.

Лимонов сок

Прясно изцеденият лимонов сок е друг метод на „лечение“ на луничките. Активната му съставка е лимонена киселина, която е естествен избелващ агент. В действителност цитрусовите екстракти често се използват в козметичните продукти за грижа за кожата, тъй като те са ефективно средство в борбата с излишната пигментация и стареенето на кожата.

Свързани статии

Химически пилинг

Химическият пилинг е козметична процедура, ефективна при премахването на пигментни петна и лунички. Обикновено химическите пилинги включват гликолова киселина, салицилова киселина и млечна киселина. Вашият дерматолог ще прецени какъв коктейл е подходящ за вашата кожа. Третирането обикновено става през няколко седмици, в зависимост от индивидуалните особености. След като премине обичайното раздразнение на кожата след процедурите кожата става бляскава, мека и гладка – без излишна пигментация.

Ретинол

Ретинолът или витамин А е прекрасно вещество, полезно в грижата за кожата. Той е противовъзпалително средство и действа успокояващо на кожата. А и пигментните петна се повлияват добре от противовъзпалителни съставки.

Козметичните продукти с ретинол се абсорбират от кожата в дълбочина като провокират нейната регенерация. Необходима е постоянна и последователна употреба на ретинол за по-добър ефект в борбата с луничките.

Превенция

Много важна е превенцията в грижата за кожата. Прекомерното излагане на вредните UV лъчи води до злокачествени изменения в клетките на кожата. Ползвайте защитен фактор при всяко излизане на открито, особено през летните месеци.

Ако имате генетична предопределеност към поява на лунички, трябва да бъдете още по-внимателни. Витамин С също така има полезно влияние за кожата. Натрупването му в тялото не само засилва имунната система, която предпазва организма от болестотворни микроорганизми, но предпазва и кожата като образува защитен слой по повърхността й.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Нищо не помага, казвам ви от опит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар