Здраве и красота

Премахване на лошата интимна миризма

Ежедневни практики, които помагат в борбата с неприятната интимна миризма и инфекциите

23.04.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лошата вагинална миризма може да се превърне в голям проблем за една дама, а може и да е сигнал за инфекция, на която трябва да се обърне специално внимание.

Продължителното носене на една и съща дамска превръзка, отлагането на смяната на тампона и най-вече – вагиналните инфекции са основните причини за появата на неприятна миризма в интимната женска област.

Съществуват някои ежедневни навици за максимална хигиена, на които е добре да наблегнете, за да предотвратите лошата миризма.

Диета

Ограничаването на консумацията на захар и мая спомага за намаляване растежа на болестотворните бактерии в микрофлората на вагината. Дрождите и гъбичките се хранят с глюкоза, така че намаляването на приема й ще подейства не само добре на баланса на вагиналната флора, но ще помогне за редукцията на теглото, както и за намаляване нивата на кръвната ви захар.

Увеличаването на киселото мляко за сметка на захарта благоприятства растежа на полезни бактерии, което нормализира флората и премахва лошата миризма. Нивата на pH се балансират вследствие на повишеното производство на полезните лактобацили.

Инфекции

Някои вагинални миризми се дължат на сериозни здравословни проблеми като полово предавани болести, бактериална вагиноза, кандидоза или рак на шийката на матката. След идентифициране на инфекцията, лекарите предлагат необходимото лечение за намаляване на инфекцията. Но е необходимо да се действа бързо след установяване на симптомите.

Горещи душове

Горещите душове възпрепятстват растежа на естествените нужни и полезни бактерии във влагалището. Добре е да се ползва хладка и дори студена вода за кратко, за да се балансира нивото на полезните бактерии във влагалището.

Свързани статии

Дамски превръзки

Оставянето на дамска превръзка за прекалено дълъг период от време е предпоставка за развитие на микроорганизми и поява на лоша миризма. Ароматизираните санитарни продукти също са непрепоръчителни и според лекарите не бива да се ползват, тъй като нарушават равновесието.

Бельо

Памучното бельо е най-добрият избор, който можете да направите, особено в горещите дни, както и в дъждовно и влажно време. Памукът е естествен материал, който позволява на кожата да диша и да се проветрява, което спомага да не се задържа неприятна миризма.

Сапун

Измиващото средство е много важно за вагиналната флора. Специалистите съветват да се избягват сапуни за измиване на интимните зони. Те имат високи нива на pH, които унищожават бактериите във влагалището и нарушават баланса. За да поддържате здрава вагината си, използвайте специално предназначен за целта сапун или детергент, който има неутрално pH. Някои специалисти дори съветват да се ползва само хладка вода.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )