Здраве и красота

Непознати факти за тестостерона

Излишните мастни натрупвания могат да намалят нивата на хормона

29.04.2014г. / 14 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. Той е важен както за здравето и сексуалната активност на мъжете, така и за жените. Вижте няколко любопитни факти за него.

От тестостерона зависят мастните натрупвания в областта на корема

Повечето проучвания показват, че при тези мъже, които са с ниски нива на тестостерон и имат мастни натрупвания в областта на корема, лекувани с прием на хормона, могат да намалят абдоминалното затлъстяване.

Дългосрочните ефекти на терапията с тестостерон все още не са съвсем проучени, но обикновено се препоръчват само на мъже с нива на хормона под нормалните, тези, които страдат от сексуална дисфункция и други.

Когато жената е влюбена и започва нова връзка, през първите месеци, тя има по-високи нива на тестостерон за разлика от тези, които нямат половинка до себе си или са в дългогодишна връзка. При мъжете е обратно. Тези, които наскоро са се влюбили имат по-ниски нива на хормона, отколкото необвързаните или тези с дългогодишни взаимоотношения.

Печеленето на пари има връзка с нивата на тестостерона

В проучване се доказа, че мъжете, които се занимават с борси и в областта на търговията в дните, в които реализират по-големи печалби от средните имат и по-високи нива на тестостерон. Обикновено нивата на хормона при мъжете са по-високи в сутрешните часове.

Свързани статии

В проучването тези от тях, които се радвали на високи нива на сутрешния тестостерон в рамките на деня реализирали много по-успешни печалби и договори за разлика от дните, в които нивата им са били ниски.

Излишните мастни натрупвания могат да намалят нивата на хормона

Затлъстелите мъже са склонни да имат по-ниски нива на тестостерон за разлика от тези, които поддържат здравословно тегло. Според учени една от причините за това е именно наднорменото тегло. Когато мастните клетки в организма са в повече има и много възпалителни фактори, свързани със синтеза на хормона.

Ниските нива на хормона може да са свързани с появата на сънна апнея

Според учени има връзка между състоянието наречено сънна апнея и ниските нива на тестостерон. Възможно е тези мъже, които страдат от състоянието да имат и ниски нива на хормона.

Установената и лекувана навреме сънна апнея може да възстанови нормалните нива на хормона. От друга страна е добре пациентите с това състояние да преминат и преглед при ендокринолог, за да се елиминират една по една причините за намаляване нивата на тестостерон.

Коментирай
32 rate up comment 10 rate down comment
titi ( преди 9 години )