Здраве и красота

Грешки при бръсненето, които причиняват раздразнения

Кожата може да се възпали, ако не се прилагат следните правила при бръсненето

25.04.2014г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Възможно ли е да правите грешки при бръснене? Какво толкова сложно има в тази досадна процедура, което да не правите правилно? Грешки при бръсненето съществуват, и за съжаление, могат да предизвикат обриви, сърбежи и раздразнения по кожата, но добрата новина е, че можете да ги избегнете много лесно!

Трябва само да последвате няколко прости правила при бръсненето!

Сухо бръснене

Първата и много груба грешка е бръсненето на суха кожа. Сухо бръснене се допуска единствено ако използвате електрическа самобръсначка. При класическия начин задължително намокрете кожата и я намажете с крем или гел за бръснене. Това значително намалява шансовете да се появи кожно раздразнение и обрив.

Не използвате гел, крем или пяна за бръснене

Използването на сапун прави кожата много суха и склонна към напукване. Продуктите, предназначени за бръснене са създадени точно за това и са обогатени с необходимите съставки, които ще направят кожата ви мека и гладка след бръсненето. Същото е като с балсама за коса – употребата му след шампоана е почти задължителна!

Пропускате ексфолирането

Ексфолирането на кожата е съществена част от грижата за нея. То има своята роля и при бръсненето. Ексфолирането помага на кожата да се чувства млада, свежа, а така се отървавате и от сухата и лющеща се кожа, като отстранявате горния мъртъв слой епидермални клетки.

Бръснете в много различни посоки

Бръсненето в хаотични посоки може да създаде проблеми. Натъртванията от острието, раздразненията и дори подкожните косъмчета могат да се превърнат в проблем при бръснене в различни посоки. Затова винаги бръснете в една посока.

Свързани статии

Не овлажнявате след бръснене

Друга грешка, която много жени допускат, е да не овлажняват кожата си след процедурата. Използването на лосион за хидратация е задължително! Така кожата се успокоява, изглажда и предпазва от обриви и зачервявания. Редовната употреба на хидратиращи продукти ще държи кожата ви в добро здраве и бляскав вид.

Рядко подменяте самобръсначката

Честата замяна на самобръсначката е задължителна, защото по нея остават много бактерии и микроорганизми, които заразяват кожата при повторна употреба. Смяната варира в зависимост от честотата на бръснене, която е индивидуална, но не е редно да се ползва самобръсначка повече от 2-3 седмици.

Бързате

Всички знаем какво става от бързане – порязване! И то може да е много дълбоко и болезнено, да не говорим за белезите, които остават! Затова – внимавайте, както с всяко острие трябва да се внимава!

Коментирай