Здраве и красота

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Смущенията в месечния цикъл имат своите външни прояви, които могат да подскажат за проблем

25.04.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Менструалният цикъл на жената може да разкрие огромна информация за здравословното й състояние. Обръщането на внимание на измененията в цикъла е от голямо значение, особено за хормоналното здраве. Лекарите съветват да не бързате да пускате водата в тоалетната след сутрешния тоалет, не само когато става дума за урината или изпражненията (които знаем, че трябва да следим), но и за менструалния цикъл, защото има някои сигнали, които биха подсказали ако нещо не е наред!

Болка при менструация

Дисменореята (медицинският термин за менструалните болки и крампи), се дължи на отделянето на горния слой на лигавицата на матката по време на менструацията. Това се случва при приблизително 50% от жените и е резултат на прекалено големи количества простагландин – хормон, играещ роля за силата на болката и възпалението.

Усещането за тежки и непоносими спазми в долната част на корема, обаче, може да е знак за ендометриоза. Този проблем не е маловажен и изисква лекарско наблюдение.

Цвят на менструацията

Хормоните не са постоянна константа в организма и затова се менят непрекъснато в различните периоди на 4-седмичния цикъл. Именно заради това цветът и консистенцията на цикъла може да се промени и трябва стриктно да следите за това. Обикновено се наблюдава един от трите цветови модела по време на цикъла – цвят „смачкани замразени боровинки“, „сладко от ягоди“ и „сок от червена боровинка“, образно казано.

Цикъл, който прилича по-скоро на „замразени боровинки“ обикновено е показател за по-високи нива на естроген, което може да доведе до втвърдяване на лигавицата на матката. Обикновено се наблюдават тежки цикли при наличие на големи количества от този хормон.

При варианта „ягодов конфитюр“ или по-скоро лек розов цвят и текстура обикновено е знак, че нивата на естроген са прекалено ниски, което може да доведе до сухота във влагалището, ниско либидо, загуба на коса и умора. Жените, които имат ниски нива на естроген имат кратки месечни цикли, които не са особено редовни и често закъсняват.

Менструацията, която прилича на „сок от червени боровинки“ обикновено се смята за нормална с оптимални нива на хормоните. Тази менструация идва навреме, не е прекалено болезнена и свършва в рамките на нормалните 4 до 6 дни. Въпреки това трябва да сте нащрек за предменструален синдром, защото е възможно да се появи. Предменструалният синдром е един от първите признаци, че може би имате хормонален дисбаланс, въпреки че много жени го смятат за нормално явление.

Сила на течение

Дори и да ви изглежда, че губите цяла кофа кръв по време на цикъла си, обикновено загубата се равнява приблизително на една чаша. Все пак е възможно жените да изпитват тежки кръвоизливи. Продължителното маточно кървене може да доведе до загуба на желязо, анемия, може да е сигнал за наличие на маточни тумори, ендометриоза или полипи.

Необичайно леките течения по време на цикъла пък са сигнал за автоимунни заболявания, синдром на поликистозни яйчници или синдром на Ашерман (заболяване, характеризиращо се със сраствания на съединителната тъкан в матката).

Свързани статии

Честота на менструацията

Честотата, както всички знаем, е един от най-ярките белези за нормалното протичане на менструацията. За нормално се възприема повтарянето на цикъла през средно 21 до 35 дни, като с напредване на възрастта циклите се скъсяват и стават все по-редовни при норма.

Нередовната менструация може да се дължи на стрес, хормонален дисбаланс, маточни тумори, някои видове лекарства, загуба на тегло, бременност, употреба на алкохол. За прекалено продължителна менструация се счита тази, продължаваща повече от 7 дни.

Кървене след менструация

Точно когато си мислите, че цикълът ви е приключил и се случва необичайно кървене и то внезапно. Обикновено тези симптоми са нормални за жени, които взимат хапчета за хормонална контрацепция. Те водят до малки количества зацапване и спазми след края на цикъла.

Но вагиналното кървене може да е знак за по-сериозни състояния, включващи бактериални инфекции, тумори, хормонални смущения, полипи, миома.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ynka Hristova ( преди 6 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Ynka Hristova ( преди 6 години )
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Една приятелка така си откри ендометриоза, следете цикала, полезно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Много е важно да се следи цикълът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време