Здраве и красота

Как да забавите посивяването на косите

Намалете стреса за начало

28.04.2014г. / 08 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Една от основните причини за посивяването на косите е липсата на меланин – пигментно вещество, което придава цвета на косата и кожата. С напредването на възрастта, организмът започва да произвежда все по-малко от него. Въпреки това, можем да забавим посивяването на косата, следвайки няколко лесни стъпки.

Спрете цигарите

Науката неведнъж е доказвала, че тютюнопушенето причинява преждевременно стареене в организма. Отказването от вредния навик е първата стъпка, която ще забави процесите на стареене. Освен това, ще подобрите обонянието си, кожата ви ще стане по-чиста и красива и ще подобрите кръвообращението, което може да спомогне за забавяне посивяването на косите.

Доверете се на билките

Има една билка, наречена китайското чудо – фо-ти, която е част от китайската медицина. За нея казват че прави чудеса с човешкото здраве и може да забави посивяването на косите.

Намалете стреса

Стресът е една от основните причини за възникването на редица здравословни проблеми, включително и посивяването на косите и ранното състаряване. Бъдете позитивни. Всеки ден отделяйте за себе си няколко минути, в които да релаксирате и да се отърсите от динамиката на ежедневието.

Останете хидратирани

Хидратацията на организма е важна за поддържането на добро здравословно състояние, красиви кожа и коса. От друга страна е добре да намалите приема на алкохол и кофеинови напитки, тъй като те водят до обезводняване на организма и намаляване хидратацията на кожата.

Липсата на хидратация е причина голяма част от важните хранителни елементи да не достигат до космените фоликули, което също може да е причина за ранното посивяване на косата.

Дефицит на мед

Храненето също е важно за състоянието на косата ви. Понякога дефицитът на мед в организма може да е причина за появата на сиви косми. Приемайте витамини и минерали като хранителна добавка или консумирайте по-често ряпа, боб, спанак, месо, ананас, къпини, бадеми и други. Важни са и храните богати на йод като моркови, морски дарове, спанак и други.

Приемайте умерено количество протеини

Менюто ви трябва да бъде балансирано. Приемането на здравословни протеини е от съществено значение за здравето на косата и кожата. Консумирайте пилешко, пуешко, телешко. В чинията си отделете повече място за плодове, зеленчуци, протеини и по-малко за въглехидратите.

Свързани статии

Не забравяйте за добрите навици

Това са достатъчното часове сън, грижата за себе си както за тялото, така и за духа. Всичко това в комбинация, намалява стреса, прави ви енергични и забавя появата на сивите коси. Звучи невероятно, но хубавият сън прави чудеса с красотата!

Не допускайте дефицит на витамин В12

Изключително важен витамин, чиято липса може да доведе до преждевременно побеляване. Консумирайте храни, богати на B12 като яйца, сирене, говеждо, банани, риба и агнешко.

Спортувайте и правете масаж на скалпа

Спортът е важен не само за вашата добра фигура и тонус, но и за подобряване на притока на кръв, което е от жизненоважно значение за предотвратяване посивяването на косата. Освен редовните физически упражнения, правете през ден 5-минутен нежен масаж на скалпа масажирайки го с върха на пръстите си.

Снимки: photl.com

Коментирай