Здраве и красота

Стресът може да е причина за безплодие

Намалете стреса и си осигурете повече почивка

30.04.2014г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За процеса на зачеване значение имат редица фактори като общото здравословно състояние, начин на хранене, физическата активност и стресът. Резултати от последно проучване публикувани в Human Reproduction показват, че въпреки здравословния начин на живот, който водят двамата партньори, стресът може да намали шанса за зачеване.

В теста са взели участие 373 двойки като фокусът на изследването е бил върху дамите, които са били на възраст между 18 и 40 години. Участниците са споделили, че в продължение на 12 месеца се опитват да заченат. Учените отбелязват, че те не са имали проблеми свързани с плодовитостта.

Специалистите изследвали хормона на стреса кортизол и ензима алфа – амилаза (ензим, който се синтезира в панкреаса, а слюнчената амилаза се синтезира и секретира от паротидните жлези).

Свързани статии

От проведените тестове се вижда, че тези жени, които са с най-високи нива на алфа – амилаза са намалили шанса си за забременяване с 29% и два пъти са увеличили риска си от безплодие. Учените не са намерили пряка връзка между нивата на кортизола и трудностите при забременяването.

Тепърва ще се установи и защо точно алфа – амилазата е свързан с по-ниската фертилност. Изследванията в тази посока продължават. Учените съветват всяка една двойка, която прави опити за бебе, освен към здравословния начин на живот, да се обърне и към някакъв вид релаксиращи терапии или активности.

Коментирай