Здраве и красота

Най-абсурдните митове за отслабването и техните алтернативи

В какво да се вслушваме, вместо да следваме сляпо митовете?

08.05.2014г. / 09 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Много хора, които се борят с наднорменото тегло, правят какви ли не драстични диети, за да отслабнат. Някои са склонни да се доверяват на митове, предавани от уста на уста, които обаче се оказват не само безуспешни, но понякога и вредни.

Ще ви запознаем с най-често срещаните митове за отслабването, от които не е препоръчително да се ръководите, и към кои практики да се насочите вместо това, за да имате ефект! Вижте кои са те!

Мит №1 – За отслабването са важни единствено калориите

Абсолютна лъжа е твърдението, че колкото калории приемате, толкова и сваляте. Не всички калории са еднакви и не всеки организъм се справя с тях по еднакъв начин. Яденето на 500 калории брюкселско зеле не е като да изпиете подсладена газирана напитка от 500 калории.

Това се обяснява с разпада на химичните връзки, изграждащи различните храни и енергията, която се освобождава, респективно усвоява, след разграждането им. Така че, изобщо не е едно и също дали ще погълнете шоколад или плод със сходен калориен баланс.

Мит №2 – Загубата на тегло се свежда до кардио тренировките

Според много източници, кардио тренировките са основният вид физически упражнения, които най-ефективно повлияват килограмите и натрупаната мастна тъкан.

Интензивното краткотрайно натоварване чрез вдигане на тежести може да стимулира мускула да работи в продължение на 24 часа след тренировката. От друга страна, продължителното тичане или каране на велосипед пък нямат дълготраен ефект – само няколко часа след тренировката ефектът отминава. Затова прекарването на изтощителни часове във въртене на педалите на велоергометъра няма да ви вталят особено. Важен е балансът в упражненията, тяхното разнообразие и смяна на акцентите.

Мит №3 – За да отслабнете, ще трябва да гладувате

Е, да! Ако не слагате почти нищо в устата си неминуемо ще отслабнете, но няма да е здравословно, а направо ще си умрете от глад. Освен това този начин на загуба на килограми винаги има нежелания йо-йо ефект и скоро след „диетата“ ще се озовете в стартова позиция с новите-стари килограми за сваляне.

Свързани статии

Мит №4 – Мазнините ви карат да пълнеете

Неслучайно мазнините са толкова вкусни! Те са необходими за организма. Моно- и полиненаситените мазнини са изключително важни за организма. Без тях той дори не може да функционира правилно, защото те са есенциална градивна частица на мозъчните клетки, както и на всички клетъчни мембрани.

Важните мастни киселини, като омега-3, помагат на организма да се справи с възпаленията, свободните радикали и сърдечносъдовите заболявания.

Мит №5 – За отслабването е важно единствено придържането към определен режим на хранене

Обикновено диетите имат определена продължителност. Борещият се с килограмите човек се фокусира върху крайния срок и докато достигне до него съзнанието му вече е изтерзано до краен предел. Започва една себеомраза към тялото и външния вид, която повишава нивата на стрес, а може да доведе и до депресия. Така отслабването става още по-трудно.

Вместо това, когато се отпуснете, забравите за крайните срокове, започнете да се храните разнообразно и наблегнете на физическата активност – някак от само себе си килограмите започват да се топят.

А сега след като се запознахте с абсурдните митове за отслабването, които никой специалист диетолог не би препоръчал да следвате – вижте най-уместните и ефективни практики, които ще ви помогнат в борбата с килограмите!

1. Яжте свежи, пълнозърнести, необработени, нерафинирани храни, които ще предпазят организма ви от появата на локални тъканни възпаления. Просто е – трябва само да включите повече пресни плодове и зеленчуци в менюто си, умерени количества пълнозърнести храни, значителни количества полезни мазнини и протеини.

2. Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати! Те са основен двигател на възпаленията и смущенията в нормалното функциониране на клетките и тъканите. А тези смущения от своя страна са причина за появата на диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и затлъстяване.

3. Детоксикирайте се редовно! Най-важното е да имате дни, в които да избягвате храненето по ресторанти, консумацията на преработени храни, глутен, млечни продукти, които са основните причинители на метаболитни смущения. Наблягайте на пресните плодове и зеленчуци и техните сокове.

4. Намерете си любимо активно занимание. Регулярното му практикуване ще помогне да раздвижите тялото си, да ускорите метаболизма и с лекота да сваляте килограмите. Това може да бъде разхождане в планината, каране на колело, плуване, танци – изобщо всичко, което ви носи наслада.

Помнете – за да отслабнете не е нужно задължително да се мъчите часове наред във фитнеса! Изберете вашия начин!

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Дани ( преди 9 години )
Точно така, това твърдя и аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар