Здраве и красота

Основни правила при използването на контактни лещи

При липса на разтвор за почистване и дезинфекция на контактни лещи в никакъв случай не използвайте физиологичен разтвор

09.05.2014г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Милиони хора по света използват контактни лещи за корекция на зрението или такива, които променят естествения цвят на очите им. Без значение какви използвате, има няколко основни правила, които е добре да спазвате.

Според изследване, проведено през 2011 година, повече от 80% от хората използващи лещи не спазват основните правила на хигиена и грижи. Споделяме няколко съвета за всекидневна грижа.

Не бива да носите контактни лещи под душа или когато плувате в басейн, езеро, море и т. н. Това може да причини инфекции на очите ви.

Вечер преди сън трябва да поставяте контактните си лещи в специално контейнерче с разтвор за лещи. Добре е всекидневно да сменяте разтвора, в който ги съхранявате, както и да почиствате контейнерчето.

Не забравяйте преди сън да свалите лещите. Ако заспите с тях, ще намалите притока на кислород към очите. По този начин повърхността им става по-чувствителна и уязвима към инфекции.

При липса на разтвор за почистване и дезинфекция на контактни лещи в никакъв случай не използвайте физиологичен разтвор, особено ако се налага да поставите лещите.

Винаги поставяйте лещите в очите си преди да нанесете грим и спирала. Така намалявате риска от попадане на частици грим върху лещите докато са свалени и оттам в очите ви.

Лещите, които си поръчвате да ви бъдат изработени в оптиката имат определен срок на годност. Най-краткият е два до три месеца (разбира се има и такива, които не бива да се носят повече от две-три седмици). Следете за този срок и ги сменяйте редовно.

Ако усещате някакво раздразнение в очите си не поставяйте или извадете контактните лещи. Не бива да подминавате леките дразнения и дискомфорт, защото те може да отключат по-сериозно възпаление на очите или да са признак на инфекция, която налага консултация с офталмолог.

Свързани статии

Никога не използвайте слюнка, за да овлажните лещите си преди поставянето им в очите. Не забравяйте, че устната кухина е едно от най-„мръсните“ места в тялото ни.

Винаги преди да премахнете или поставите контактните лещи в очите си измивайте добре ръцете си със сапун и топла вода.

Поставяйки ги в контейнерчето за съхраняване, трябва да бъдете сигурни, че в него има достатъчно количество разтвор, който да покрива добре лещите.

Хубаво е и да следите за срока на годност на разтвора за лещи.

Преди да поставите лещите в очите си, изплакнете ги със специалния разтвор за лещи.

Не забравяйте, че носенето на контактни лещи може да бъде удоволствие и да не крие риск за здравето на очите ви, само ако спазвате отлична хигиена и следвате тези прости правила.

Снимка: freeimages

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
cura ( преди 9 години )
Това че при липса на разтвор за почистване и дезинфекция на контактни лещи в никакъв случай да не използваме физиологичен разтвор нещо не ми се вярва.Аз в продължевие на 20 год само съм ползвала и не забелязвам нещо да ми е навредил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време